COȘMARUL românilor care au împrumuturi în franci elvețieni. PACTUL CU BANCA: 30 de ani din viață pentru 30 de metri pătrați într-o garsonieră la Obor
„Ajunsesem să nu mai dorm noaptea. Neliniște, gânduri negre… Nu mă mai întâlneam cu prietenii. M-am refugiat în muncă”, își începe povestea M.O, 35 ani, bugetară, care spune că în ultimii ani a trăit o adevărată dramă. Totul a început în martie 2008, când a luat un credit ipotecar în franci elvețieni, pe 30 de ani, pentru a-și cumpăra o garsonieră de aproape 30 de mp în București, în zona Obor.
Valoarea creditului a fost de aproape 105.000 franci elvețieni (echivalentul a 64.000 de euro la cursul de la acea vreme), cu dobândă variabilă. Suma totală de restituit la finalul perioadei este de 223.150 franci elvețieni, iar dacă se adaugă și asigurările anuale, suma ajunge la 238.060 CHF.
De ce a optat pentru un credit în franci elvețieni? „Am luat creditul pe 30 de ani, în franci elvețieni, nu în euro sau în lei, pentru că >, cum mi s-a spus de la bancă. Aveam venit mic și nu puteam să iau un credit de 64.000 euro. În franci de ce s-o fi putut?”, continuă ea.
Din calculele prealabile care i-au fost prezentate de cei de la bancă „reieșea că poți suporta rata și că îți mai rămâne și pentru trai”. Un alt argument care i s-a prezentat a fost că „francul e o monedă sigură”. „Așa mi s-a prezentat mie situația, altfel, nu aveam cum să intru în coșmarul ăsta. Numai la semnarea contractului, în ziua cumpărarii garsonierei, cea care se ocupase de credit și care îmi făcuse calculele mi-a recomandat să-mi schimb serviciul ca să pot plăti rata”, își amintește M.O.
Bonus 6 luni. Prima rată – 470 franci elvețieni. După patru ani, rata ajunge la 700 de franci elvețieni
În primele șase luni de la acordarea creditului a avut bonus: nu a plătit nimic. Începând din luna a 7-a, timp de 3 ani jumătate, a plătit doar dobânda.
„Prima rată, în luna a 7-a a creditului (octombrie 2008) a fost de 472,39 CHF. Din aprilie 2012, am început să plătesc și din principal (abia după 4 ani). Rata din aprilie 2012 a fost 704,75 CHF. Ultima rată, din 20 august 2012, a fost de 708,55 CHF. La această dată, 1 CHF se cumpăra cu 3,80 RON, deci ultima rată a fost de 2.692,49 lei, sumă care depășea cu mult veniturile actuale”, mai spune M.O.
A încercat să facă o refinanțare, pentru a prelungi perioada de creditare până la 35 de ani, dar băncile au refuzat-o. „Singura soluție oferită de bancă era ca un an de zile să plătesc doar dobânda – ar fi fost al 5-lea an -, sperând că vor veni vremuri mai bune. Nu puteam înțelege de ce banca nu putea găsi nicio altă soluție, după ce mă băgase în acest coșmar, în baza unor calcule făcute de > lor, în care am avut încredere, în condițiile în care lucram, iar veniturile erau cam la fel ca în momentul acordării creditului”, povesteste interlocutoarea noastră.
Ponderea creditelor în franci elvețieni în totalul împrumuturilor populației
Majoritatea creditelor în franci elvețieni au fost contractate în perioada 2006-2008, cele mai multe fiind acordate pe termene foarte lungi. Băncile de pe plan local care au dat cele mai multe credite în franci elvețieni sunt Raiffeisen Bank, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească și Credit Europe. De exemplu, Volksbank avea la sfârșitul anului 2009 credite în franci elvețieni de echivalentul a 1,3 miliarde de euro.
Din 2009, băncile au restricționat practic împrumuturile în franci elvețieni, unele bănci eliminând complet din portofoliul lor de produse acest tip de credite.
La începutul lunii martie 2008 francul elvețian era cotat la 2,36 lei, iar în prezent acesta a ajuns la 3,71 lei, cu 57% mai mult.
Gradul de îndatorare acceptat de băncile care acordau credite în franci elvețieni în perioada de boom a acestor împrumuturi ajungea până la 70-80%.
În iunie 2012 rata creditelor neperformante a fost de 16,76%, în creștere față de iunie 2011, când era 13,35%.
Valoarea totală a creditelor acordate gospodăriilor populației la sfârșitul lunii iulie a.c. era de 107,28 miliarde lei, din care credite „în alte valute” – unde majoritatea sunt în franci elvețieni – sunt echivalentul a 14,27 miliarde de lei, adică 13,3% din total, potrivit datelor BNR.