Costul orar al forței de muncă din România a crescut cu 8,5% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2012, susținut de sectorul bugetar, deși a coborât cu 2,7% față de ultimul trimestru de anul trecut, perioadă în care costurile sunt influențate și de prime și bonusuri, scrie Mediafax.
Datele reprezintă formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare
Potrivit Institutului Național de Statistică, în formă brută (neajustată), față de aceleași perioadă de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit nesemnificativ față de forma ajustată (-2,62%, respectiv 8,62%).
Comparativ cu primul trimestru de anul trecut, pe principalele activități ale sectorului economic, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile de spectacole, culturale și recreative (17,25%), activitățile profesionale, științifice și tehnice (13,17%), activitățile de servicii administrative și servicii suport (7,44%) și în industria extractivă (7,36%). O ușoară scădere s-a înregistrat doar în tranzacțiile imobiliare (-0,01%).
În sectorul bugetar, ca urmare a actualizării legislației de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) astfel: în administrație publică cu 22,10%, în sănătate și asistență socială cu 19,27% și în învățământ cu 18,26%.
Creșterea față de același trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 8,56%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 8,62%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creșteri similare (8,56%, respectiv 8,62%).
Față de ultimul trimestru de anul trecut, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităților din sectorul economic , cele mai semnificative scăderi înregistrându-se în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,88%), informații și comunicații (-6,16%) și intermedieri financiare și asigurări (-5,32%). Acestea sunt, de altfel, domeniile în care s-au acordat și cele mai multe boinusuri și prime de final de an.
Cea mai semnificativă creștere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) din activitățile sectorului economic s-a înregistrat în alte activități de servicii (5,16%).
În sectorul bugetar costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) a crescut față de trimestrul precedent cu 3,08% în administrație publică, cu 2,86% în învățământ și cu 0,73% în sănătate și asistență socială.
În trimestrul I 2013, scăderea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 2,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 2,78%. Scăderile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 2,61%, respectiv 2,63%.