COȘUL ZILNIC | Ce urmează să facă autoritatea de concurență în ceea ce privește creșterea prețurilor la raft și dacă este o situație de oligopol
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că a solicitat Consiliului Concurenței o situație în ceea ce privește prețurile pentru coșul de consum zilnic, mai exact dacă este vorba de o majorare controlată a acestora sau doar o creștere a costurilor în contextul pandemiei de coronavirus.
„Am cerut o situaţie privind preţurile. Încă nu am o situaţie clară. Şi aici Consiliul Concurenţei trebuie să ne spună dacă sunt situaţii de cartel, de oligopol, în care se aranjează creşterea preţurilor, sau este doar o situaţie în care, nu spun, poate că aşa este, au crescut preţurile la import.
Nu avem o situaţie în acest moment, nu ştiu exact ce se întâmplă, dar Consiliul Concurenţei ştiu că analizează şi se uită exact la preţurile pentru coşul de consum zilnic, cred, şi ne va spune dacă este o situaţie de oligopol în care mai mulţi s-au întâlnit şi au crescut preţurile controlat sau este vorba doar de creşterea costurilor, pentru că nu au oameni şi trebuie să plătească mai mult sau sunt preţurile de import mai mari”, a afirmat ministrul de resort la Realitatea Plus.
În acest context, colegul său din Executivul Orban, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a declarat luni că marfă este din abundenţă, iar majoritatea preţurilor au revenit la valorile iniţiale, cu excepţia produselor din import.
„Deocamdată, nu este vorba despre o problemă de producţie sau probleme de aprovizionare. Discutăm despre o modificare a comportamentului cumpărătorului. Acum constatăm că marfa este din abundenţă şi majoritatea preţurilor au revenit la valorile iniţiale, cu excepţia produselor din import.
Foarte mulţi dintre producătorii noştri mici, de legume, de fructe, de carne aveau ca beneficiar sistemul HoReCa. Stocuri sunt. Pe de o parte, sunt stocuri foarte mari la unele sortimente, pe de altă parte la ceea ce venea din import sunt probleme, pentru că nu sunt cantităţi suficiente, nu se asigură o anumită ritmicitate cu care eram obişnuiţi înainte de începerea crizei.
Trebuie să ne obişnuim cu această criză şi să înţelegem că nu o să fie ca într-o perioadă normală, dar trebuie să facem eforturi să trecem cât mai uşor peste ea, fiecare dintre noi”, a afirma Oros.
În plus, acesta a mai spus că nu este benefic ca statul să plafoneze, în mod arbitrar, preţurile la raft. Cu toate acestea, a mai precizat Oros, în cazul în care lucrurile se vor agrava şi „dacă unii nu vor respecta aceste reguli”, sigur că va fi nevoie şi de intervenţie.
„Nu este benefic ca statul, în mod arbitrar, să plafoneze preţul la raft. Această plafonare a preţurilor ar trebui să fie consecinţa înţelegerii între producător, procesator şi comerciant în care fiecare inel al acestui lanţ trofic să negocieze marja de adaos sau marja de profit în aşa fel încât toţi să treacă peste această criză.
Pe unele filiere de produs, acest lucru se întâmplă. Dacă lucrurile se vor agrava şi dacă unii nu vor respecta aceste reguli, sigur că va fi nevoie şi de intervenţia statului, dar până atunci Protecţia Consumatorului sau cei de la Consiliul Concurenţei pot să ia măsuri asupra celor care nu respectă aceste reguli de bun simţ.
Nu aş vrea să se ajungă ca statul să impună nişte preţuri, pentru că acestea ar fi impuse arbitrar şi ar fi foarte, foarte greu de gestionat. Primii care ar pierde ar fi producătorii şi procesatorii mici, care de regulă sunt români. Cei mari ar rezista pe piaţă, au stocuri şi suficientă forţă”, menționa ministrul Agriculturii.
Zilele trecute, SindAlimenta trăgea un semnal de alarmă și solicita Executivului de la București să adopte rapid un plan de măsuri în vederea sprijinirii legumicultorilor care în perioada imediat următoare vor începe să apară în pieţe cu produse româneşti.
Potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenţei pe baza datelor din Monitorul Preţurilor, la solicitarea Agerpres, la data de 23 martie 2020, roşiile proaspete aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg, în creştere cu 2,23 lei faţă de decembrie 2019. La începutul acestui an, un kilogram de tomate putea fi cumpărat cu 7,69 lei, iar în februarie cu 7,73 lei/kg.
La aceeași dată, preţul unui kilogram de ceapă galbenă era de 3,06 lei/kg, faţă de 3,23 lei/kg în decembrie,3,09 lei în ianuarie şi 2,96 lei/kg în februarie, cel al morcovilor proaspeţi de 2,49 lei/kg în 23 martie, faţă de 2,31 lei/kg în februarie şi 2,48 lei în decembrie, iar pentru fasolea boabe era un preţ de 10,67 lei/kg, comparativ cu 13,17 lei/kg în februarie, 11,55 lei/kg în ianuarie 2020 şi 10,9 lei/kg la finalul anului trecut.