COVASNA. Peste 30% dintre locuitorii din Covasna nu au baie în casă, însă procentul gospodăriilor conectate la rețeaua de canalizare este „punctul forte” al județului
Covasna ocupă locul 31 în topul județelor cu cel mai bun nivel de trai din România, clasament întocmit de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici oficiali.
Topul a fost realizat ținând cont de o serie de punctaje, acordate în funcție de relevanță, pentru rata șomajului, nivelul salariilor, suprafața spațiilor verzi din localități, numărul locuințelor conectate la rețeaua de canalizare, rata criminalității, productivitatea (PIB-ul pe cap de locuitor) și speranța de viață.
Cu toate că peste 30% dintre gospodăriile din Covasna nu au baie în casă, indicatorul privind numărul locuințelor racordate la rețeaua publică de canalizare i-a adus județului cele mai multe puncte, respectiv 25 din 42 posibile.
Media generală a Covasnei a fost trasă în jos de indicatorul privind suprafața parcurilor, grădinilor, terenurilor bazelor sportive și scuarurilor din localități, de numai 163 de hectare, precum și de nivelul salariului mediu net, de 1.145 de lei, cu 25% mai mic decât media națională de peste 1.500 de lei.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Mai mult, locuitorii Covasna sunt printre cei mai puțin productivi din România. Contribuția unui locuitor la economia locală este de numai 4.483 de euro, cu 34% mai puțin decât media națională de 6.826 de euro. O productivitate mai mare indică un mediu de afaceri puternic și competitiv, precum și locuri de muncă bine plătite.
Una dintre cele mai importante companii la nivel local este retailerul de electrocasnice Domo. În 2011, compania a avut afaceri de 165.4 milioane de euro și peste 1.570 de salariați, reiese din cele mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).