Prima pagină » Economic » COVID-19, DEZASTRU ECONOMIC. HORECA va pierde 2,4 miliarde de euro. Câți angajați ar putea fi concediați

COVID-19, DEZASTRU ECONOMIC. HORECA va pierde 2,4 miliarde de euro. Câți angajați ar putea fi concediați

COVID-19, DEZASTRU ECONOMIC. HORECA va pierde 2,4 miliarde de euro. Câți angajați ar putea fi concediați
Din cauza coronavirusului, HORECA va pierde 2,4 mld. euro, 320.000 de angajaţi ar putea fi concediați, conform estimărilor reprezentanților industriei

Pe lângă pierderile de vieți omenești, COVID-19 are efecte dezastruoase și la nivel economic. Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) spune că, din cauza epidemiei de coronavirus, din totalul cifrei de afaceri a sectorului HORECA, estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro în acest an, iar 320.000 de angajaţi ar putea fi concediați.

În domeniu sunt circa 400.000 de angajați

Organizaţia a derulat un sondaj în rândul a 341 de companii membre, concluziile fiind că vânzările acestora au scăzut cu 80% în ultima săptămână, peste 85% vor închide şi vor fi nevoite să trimită peste 28.000 de angajaţi în şomaj.

„România se confruntă cu o situaţie de criză fără precedent, care ne obligă să luăm o poziţie fermă şi să cerem autorităţilor măsuri imediate, pentru a nu fi martorii unui declin financiar fără cale de recuperare pentru cei mai mulţi dintre operatorii din industria ospitalităţii”, se arată în comunicatul HORA.

Companiile cu capital românesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a rezista mai multe luni, iar dacă ele vor intra în competiţie globală cu companii ale altor ţări susţinute de autorităţile lor, atunci şansa lor va fi inexistentă, spune reprezentanţii hotelurilor şi restaurantelor.

Se cer măsuri imediate

În acest context, HORA cere autorităţilor o serie de măsuri imediate, applicate tuturor companiilor din industrie: Şomaj tehnic cu plata a 75 % din venituri şi taxele aferente suportate de către stat; Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu; Masuri pentru amanarea ratelor catre banci si/sau societati de leasing fara consecinţe pentru companii; Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanţii,în condiţii financiare preferenţiale şi cu rambursare pe termen lung; Punerea la dispoziţie de lichidităţi pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgenţă de la băncile comerciale, în condiţii de acordare îmbunătăţite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeana în comunicarea din 13 martie 2020.

Printre membri HORA se numără City Grill, WU Xing, Salad Box, Subway, Pain Plaisir, Presto Pizza, Pizza Hut, KFC, Paul, La Mama, Fratelli, etc.

Citește și