Prima pagină » Economic » Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate. Băncile nu mai pot solicita sume de bani suplimentare

Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate. Băncile nu mai pot solicita sume de bani suplimentare

Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate. Băncile nu mai pot solicita sume de bani suplimentare
Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate, legea aplicându-se în raporturile dintre persoane fizice și instituții de credit, instituții financiare nebancare sau cesionări ale creanțelor deținute asupra persoanelor fizice.

„Prezenta lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanța și accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în condițiile prevăzute de prezenta lege”, prevede proiectul.

De asemenea, proiectul legislativ prevede că debitorul va oferi toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunță decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale și ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanții personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunțării hotărârii judecătorești definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului față de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege, inițiat de parlamentari din tot spectrul politic, a fost adoptat în plenul Senatului cu 105 voturi „pentru” și două abțineri. Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

Citește și