Prima pagină » Economic » Creditorii au stabilit prețul Combinatului Oltchim

Creditorii au stabilit prețul Combinatului Oltchim

Creditorii au stabilit prețul Combinatului Oltchim
Creditorii au stabilit prețul Combinatului Oltchim

Documentul elaborat de administratorii judiciari BDO Business Restructuring și RomInsolv va fi supus aprobării judecătorului sindic la 25 martie.

Planul prevede o perioadă de reorganizare de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Planul prevede trei variante de valorificare a patromoniului combinatului, una dintre acestea vizând vânzarea Oltchim SPV, care ar urma să fie înființat prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fără datorii, iar alta conversia creanțelor creditorilor garantați și bugetari în acțiuni, parțial sau integral. Cea de-a treia variantă se referă la darea în plată a bunurilor imobile terenuri și clădiri către creditorii bugetari.

La finalul lunii aprilie, avocatul Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, a declarat că speră că vânzarea Oltchim va avea loc până la finele anului.

El a afirmat că situația companiei s-a îmbunătățit semnificativ, iar Oltchim nu mai este „un pacient bolnav, în stare de comă”, ci unul „în convalescență”.

Combinatul funcționează în prezent la 30% din capacitate și generează lunar un rulaj de 15 milioane euro și un EBITDA de peste 700.000 euro, iar peste 70% din producție pleacă la export.

Comparativ, în vara anului 2012, când funcționa la o capacitate de 80%, compania avea pierderi lunare de cinci milioane de euro, potrivit avocatului.

„Eu personal am văzut lucrurile acestea, în așa fel încât să nu fiu considerat un fel de Dănilă Prepeleac. Nu m-am dus cu mârțoaga la iarmaroc ca s-o vând pe trei gâște. Dacă am văzut că nu există posibilitatea să vinzi mârțoaga, am zis că mă întorc acasă și încerc s-o fac să arate mult mai bine, ca să pot să o vând la un preț corect”, a spus Piperea.

Tabelul creanțelor totalizează 800 milioane euro, primii trei creditori fiind AAAS, Electrica și BCR.

Autoritățile au încercat de mai multe ori, în ultimii ani, să privatizeze compania, dar demersurile au eșuat, cel mai recent anul trecut, din lipsă de oferte.

Combinatul chimic este controlat de stat prin Ministerul Economiei, care deține 54,8% din acțiuni, și se află în insolvență din ianuarie 2013.

Cifra de afaceri a Oltchim a crescut anul trecut cu 25%, la 141,19 milioane euro, în principal ca urmare a majorării exporturilor, dar și reducerii prețurilor la țiței, iar combinatul chimic a avut din octombrie profit EBITDA lunar pozitiv, pentru prima dată în ultimii trei ani.

Autor

Citește și