În vederea compensării pierderilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în perioada 1 martie – 1 iulie 2020, crescătorii din sectorul suin vor beneficia de o schemă de ajutor de stat, în valoare de 119,5 milioane de lei.
Potrivit anunțului făcut vineri, 28 august 2020, de vocile autorizate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin a fost aprobată joi printr-o Ordonanţă de Urgenţă.
„Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, funcţie de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrăşat şi animale de reproducţie. Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 euro.
Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe şi scrofiţe)”, se menționează într-o informare a ministerului de resort.
Beneficiarii acestei măsuri de sprijin sunt crescătorii care deţin animale din specia suine, respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor.
Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să deţină exploataţie cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar și să desfăşoare activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepţia celor care deţin exploataţii aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricţie sanitare veterinare generate de evoluţia pestei porcine africane.
De asemenea, potențialii beneficiari trebuie să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene, respectiv să nu se afle în dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la data de 31 decembrie 2019.
MADR precizează că fermierii au la dispoziţie 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentaţiei. De asemenea, banii vor fi viraţi în conturile acestora până la data de 31 Decembrie 2020.
În nota de fundamentare care susţinea acest proiect se preciza că piaţa cărnii de porc, pe lângă efectele generate de pesta porcină africană, se confruntă cu mari probleme respectiv scăderea preţului cărnii de porc, imposibilitatea livrării animalelor către sacrificare şi procesare, creşterea preţului de achiziţie a purceilor şi furajelor şi scăderea cantităţilor de carne comercializată prin vânzare directă pe piaţă şi HoReCa.
Totodată, din cauza restricţiilor de mişcare impuse de situaţia creată de COVID-19, sectorul creşterii porcinelor din România a suferit pierderi substanţiale care au condus la diminuarea numărului de animale de reproducţie şi a efectivelor pentru abatorizare, precum şi la perturbarea lanţurilor de aprovizionare.
De aceea, conform datelor raportate de Comisia de Clasificare a Carcaselor în perioada 29 martie – 31 mai 2020, preţul în viu al cărnii de porc a scăzut de la 7,53 lei/Kg la 5,41 lei/Kg reprezentând o scădere a preţului de 28,1%.
În plus, în perioada 29 martie – 26 aprilie 2020, numărul de animale sacrificate din specia porcine a scăzut de la 61.869 cap/săptămână la 46.892 cap/săptămână, reprezentând o scădere de 24,2%.