Prima pagină » Economic » Creștere spectaculoasă a traficului de cereale, în porturile maritime românești

Creștere spectaculoasă a traficului de cereale, în porturile maritime românești

Creștere spectaculoasă a traficului de cereale, în porturile maritime românești
Traficul de mărfuri înregistrat în porturile maritime românești în primul trimestru al acestui an a înregistrat o creștere cu peste 12% față de perioada similară a anului trecut. Creșteri semnificative s-au înregistrat la cereale.

Astfel, potrivit reprezentanților Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, traficul total de mărfuri înregistrat în porturile Constanța, Midia și Mangalia a ajuns, în primul trimestru al anului, la 15,05 milioane tone, o creștere cu 12,75 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Din traficul total înregistrat, traficul maritim a fost 11,46 milioane tone, ceea ce reprezintă o creștere de patru procente, iar cel fluvial a reprezentat 3,58 milioane tone, creșterea în acest caz fiind de aproape 54 la sută.

„O creștere spectaculoasă de trafic s-a înregistrat în cazul cerealelor, de aproape 40 la sută. Dacă anul trecut, în primul trimestru, traficul de cereale a fost de 2,87 milioane tone, în 2019, în aceeași perioadă, acesta a depășit patru milioane tone. În ultimii 5 ani, Portul Constanța a fost lider între porturile europene în ceea ce privește traficul de cereale, operând anual, în medie, peste 18 milioane tone”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de CNAPM SA Constanța.

Alte grupe de mărfuri la care s-au înregistrat creșteri de trafic sunt minereuri și deșeuri neferoase, produse metalice, minerale brute sau prelucrate, îngrășăminte, lemn și plută. A crescut, de asemenea, și traficul de containere, cu 5,6 la sută în perioada analizată, de la 1,5 milioane tone marfă în 2018, la 1,6 milioane tone marfă, anul acesta.

În schimb a scăzut traficul de petrol brut, produce petroliere și produse chimice.

În primele trei luni ale anului au ajuns în porturile maritime românești 3.052 de nave, din care 914 nave maritime și 2.138 nave fluviale.

Citește și