Prima pagină » Economic » Creșterile prețurilor încetinesc în zona euro, deși tarifele serviciilor rămân mari /ROMÂNIA are cea mai ridicată inflație din UE

Creșterile prețurilor încetinesc în zona euro, deși tarifele serviciilor rămân mari /ROMÂNIA are cea mai ridicată inflație din UE

Creșterile prețurilor încetinesc în zona euro, deși tarifele serviciilor rămân mari /ROMÂNIA are cea mai ridicată inflație din UE

România a avut, în martie, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, în condițiile în care creșterile prețurilor încetinesc atât în zona euro, cât și la nivelul întregului Bloc comunitar.

Inflația anuală în Uniunea Europeană a fost de 2,6% în martie 2024, în scădere de la 2,8% în februarie. În zona euro, inflația anuală a fost de 2,4% în martie, în scădere de la 2,6% în februarie. În urmă cu un an, rata inflației era de 6,9% în zona euro”, anunță Oficiul UE pentru Statistică (Eurostat).

”Cele mai mici rate anuale ale inflației s-au înregistrat în Lituania (0,4%), Finlanda (0,6%) și în Danemarca (0,8%). Cele mai mari rate anuale ale inflației au fost în România (6,7%), Croația (4,9%), Estonia și Austria (4,1%)”, precizează Eurostat.

Totuși, inflația în România este în scădere de la nivelul anual de 7,1% înregistrat în februarie.

În martie, serviciile au reprezentat principalul factor de inflație în zona euro (1,76%), fiind urmate de alimente, alcool și tutun (0,53%), produse industriale non-energetice (0,3%). În schimb, tarifele la energie au scăzut cu 0,16% la nivel anual.

Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să reducă dobânda de referință în zona euro într-un termen ”rezonabil destul de scurt”, dacă nu vor apărea șocuri ”majore” în procesul de stabilizare a inflației, a afirmat marți președintele instituției, Christine Lagarde.

”Asistăm la un proces dezinflaționist, care evoluează în conformitate cu așteptările noastre. Așa cum am spus în cea mai recentă conferință de presă, după decizia de politică monetară prin care dobânzile au fost menținute, avem nevoie să obținem puțin mai multă încredere în acest proces dezinflaționist, dar, dacă evoluțiile vor fi conforme cu așteptările noastre, dacă nu avem vreun șoc major în aceste evoluții, ne îndreptăm spre un moment în care va trebui să moderăm politica monetară restrictivă”, a afirmat Christine Lagarde.

”Va fi momentul, cum am spus, în funcție de evoluții, cu excepția șocurilor suplimentare, de a modera politica monetară restrictivă, într-un timp rezonabil destul de scurt”, a subliniat președintele BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, săptămâna trecută, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, notând că, deși inflația este pe o traiectorie descendentă, presiunile prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor au rămas de 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Johansson, Predoiu și ministrul bulgar de Interne vor discuta despre avansarea cooperării pentru admiterea deplină a ROMÂNIEI și Bulgariei în Schengen

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și