România va beneficia de expertiza Băncii Mondiale pentru reforma pensiilor, a venitului minim de incluziune, reforma administraţiei şi a funcţiei publice, informează, marţi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Potrivit unui comunicat, ministrul de resort, Cristian Ghinea, s-a întâlnit marţi cu o delegaţie a Băncii Mondiale, condusă de vicepreşedintele pentru Europa şi Asia Centrală a BM, Anna Bjerde. În acest context, ministrul Ghinea a semnat Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Banca Mondială privind Parteneriatul pentru Modernizarea Administraţiei Publice şi Sprijinirea Reformelor Structurale, pentru perioada 2021 – 2027.
„Banca Mondială ne-a sprijinit atunci când am avut de făcut reforme de sistem, esenţiale pentru dezvoltarea ţării, inclusiv în cadrul programelor cu fonduri UE în ultimii 11 ani. În plus, de curând, am avut dovada că prietenul la nevoie se cunoaşte fiindcă am primit acelaşi ajutor preţios în procesul de calculare a costurilor pentru proiectele din PNRR. Pentru perioada următoare, provocările vor fi încă şi mai complexe. Reformele de profunzime la care ne-am angajat la nivel de Guvern şi aici, la minister: reforma pensiilor, reforma venitului minim de incluziune, reforma administraţiei şi a funcţiei publice – pentru toate, asistenţa Băncii Mondiale va însemna o garanţie în plus că le vom finaliza”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.
Reprezentanţii Băncii Mondiale au confirmat un angajament ferm privind sprijinul pentru autorităţile române în implementarea reformelor şi priorităţilor de investiţii asumate în documentele de programare naţionale.
„Fondurile europene ce pot fi accesate prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi al perioadei de programare din intervalul 2021 – 2027 reprezintă o oportunitate fără precedent pentru soluţionarea dezvoltării inegale în România şi pentru a încuraja convergenţa ţării cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Banca Mondială va continua să sprijine Guvernul României în eforturile sale de întărire a capacităţii administrative în vederea implementării cu succes a agendei de reformă a ţării”, a afirmat Anna Bjerde.
În baza Memorandumului semnat marţi, 13 iulie, România va beneficia de expertiza Băncii Mondiale pentru o mai bună capacitate de elaborare şi implementare a proiectelor.