40% din cei 42.000 de angajatori chestionați au recunoscut că întâmpină dificultăți în recrutarea de personal calificat. Potrivit studiului emis de Manpower Group, la nivel global, în 2016, s-a înregistrat cea mai mare criză de talente din 2006 până acum. România se regăsește pe locul trei în topul țărilor care se confruntă cu această problemă.
La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionați, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tâmplari, în timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vânzari, inginer, tehnician, contabil. În Europa, sectoarele de activitate care au înregistrat cea mai mare scădere vizează posturile de inginer și reprezentant vânzări.
În această situație, angajatorii caută tot mai des soluții în propriile companii și mai mult de jumătate aleg să își trăinuiască personalul. Este o creștere considerabilă, în comparatie cu rezultatele studiului din 2015, când doar 20% prioritizau trainingul și dezvoltarea personală pentru ocuparea posturilor. În topul țărilor cu personal subcalificat, România este situată pe locul 3, cu un procent de 72%, după Japonia, 86% și Taiwan, 73%. În țările din Europa însă, criza de personal calificat atinge cel mai înalt nivel din 2006 până în prezent, crescând de la 32%, cât era în 2015, la 36%, cu un deficit de talente în anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer și reprezentant vânzari.
În acest context, programele de internship devin tot mai importante. Este tot mai evidentă nevoia de calificare timpurie, practica jucând un rol important în formarea tinerilor.