Prima pagină » Economic » CRIZĂ FĂRĂ PRECEDENT. Ce țară cade prima în jocul de domino al datoriilor uriașe. „Atenție la șocurile viitoare!”

CRIZĂ FĂRĂ PRECEDENT. Ce țară cade prima în jocul de domino al datoriilor uriașe. „Atenție la șocurile viitoare!”

CRIZĂ FĂRĂ PRECEDENT. Ce țară cade prima în jocul de domino al datoriilor uriașe.
Suspendarea plăţii datoriilor va furniza un sentiment global de uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare

Cea mai serioasă criză financiară care apasă planeta de zeci de ani – criza datoriilor pe care marile state le acumulează constant – va exploda realmente în urma pandemiei actuale. Avertismentul a fost lansat luni de o mare agenție de rating. 

Pandemia de coronavirus va majora nivelul de îndatorare al celor mai bogate state cu aproape 20 de puncte procentuale în acest an, a apreciat luni agenţia de evaluare financiară Moody’s, adică aproape dublu faţă de creşterea înregistrată în timpul crizei financiare din 2009.

Într-un raport publicat luni, agenția Moody’s a analizat 14 ţări, printre care SUA, Japonia, Franţa, Italia şi Marea Britanie, pentru a evalua impactul încetinirii economiei din cauza coronavirusului asupra finanţelor publice.

„Estimăm că, în medie, pentru acest grup de ţări raportul datorie guvernamentală/PIB va creşte cu aproximativ 19 puncte procentuale, adică de aproape două ori mai mult decât în perioada marii crize financiare din 2009”, susţine Moody’s, potrivit Agerpres. „Comparativ cu marea criză financiară, creşterea datoriilor va fi mai imediată şi mai generalizată, reflectând intensitatea şi amploarea şocului provocat de coronavirus”, adaugă agenţia de evaluare.

Topul țărilor cu datorii explozive

Printre ţările analizate, Italia, Japonia şi Marea Britanie ar urma să înregistreze cea mai puternică creştere a datoriilor lor, cu un salt de aproximativ 25 de puncte procentuale, în timp ce SUA, Franţa, Spania, Canada şi Noua Zeelandă, ar urma să înregistreze o creştere a datoriilor lor suverane cu aproximativ 20 de puncte procentuale.

Un eventual eşec în reducerea ulterioară a datoriei ar face ţările cu un profil de credit slab mai expuse la viitoarele şocuri economice sau financiare, precum şi la o retrogradare a ratingului de ţară, avertizează Moody’s.

„Implicaţiile asupra ratingului vor depinde de capacitatea guvernelor de a inversa traiectoria datoriei înaintea posibilelor şocuri viitoare. Italia şi Japonia vor fi dependente în mod deosebit de profilul lor de creştere deoarece capacitatea lor de a-şi echilibra balanţele financiare este limitată”, se mai arată în raportul Moody’s.

Autor

Citește și