CRIZA FRANCULUI: Raiffeisen Bank are în portofoliu credite în CHF în valoare de 400 de milioane de euro

CRIZA FRANCULUI: Raiffeisen Bank are în portofoliu credite în CHF în valoare de 400 de milioane de euro
Publicat: 27/01/2015, 16:07
Actualizat: 20/03/2019, 20:45

Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank, a declarat, marți, că valoarea totală a creditelor în franci elvețieni deținute de clienții băncii pe care o reprezintă se ridică la echivalentul a 400 de milioane de euro. La nivel național, există circa 75.000 de persoane aflate în această situație, dintre care 8.800 sunt clienți Raiffeisen Bank.

Steven van Groningen a arătat că varianta conversiei creditelor la cursul din ziua încheierii contractului este exclusă, adăugând că Raiffeisen le poate oferi clienților aflați în dificultăți financiare soluții de reducere a dobânzilor sau de rescadențare a ratelor. La aceste soluții poate apela orice client care s-a împrumutat într-o valută străină, a subliniat el. Peste 500 de clienți ai băncii au apelat la conversia creditelor din franci în alte valute.

Șeful Raiffeinsen Bank a mai arătat că soluțiile adoptate în alte state nu s-ar preta în România, dar și că Banca Națională nu are de ce să intervină, doarece nu este vorba despre o problemă sistemică, expunerea băncilor pe franci elvețieni fiind mai scăzută decât în alte state europene.

În Croația, spre exemplu, Parlamentul a aprobat la finele săptămânii trecute un proiect de lege pentru introducerea, timp de un an, a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, pentru a-i proteja pe cei 60.000 de croați care au credite ipotecare în această monedă.

Cursul a fost fixat la 6,39 kuna pentru un franc, nivelul la care moneda locală se tranzacționa săptămâna trecută, înaintea deciziei băncii centrale elvețiene de a renunța la plafonul minim de 1,2 franci/euro.

Valoarea totală a creditelor denominate în franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (520 milioane de euro), la 27 de miliarde kuna (3,5 miliarde de euro), în urma aprecierii francului față de moneda națională croată, potrivit Reuters. Autoritățile din Polonia și Serbia iau în calcul măsuri similare pentru a atenua impactul deprecierii monedelor locale față de franc, în timp ce în România, patru bănci au anunțat deja diverse forme de sprijin pentru clienții care au împrumuturi în moneda elvețiană.

Steven van Groningen a precizat totodată că o conversie la un curs istoric (cel de la data încheierii contractului) ar defavoriza alți clienți. În acest sens, el a dat exemplu a doi vecini care și-au achiziționat, la prețuri identice un imobil, unul optând pentru un credit în lei, altul pentru un credit în franci. Pe de o parte, cel cu credit în lei a plătit rate mai mari decât cel cu credit în franci, ceea ce înseamnă că ar fi incorect ca doar cel cu împrumutul în valută să fie sprijinit.

„Costul va fi suportat de economia națională”, a mai precizat șeful Raiffeisen Bank, adăugând că dacă împrumuturile în franci ar fi convertite la un curs istoric, băncile ar putea alege să mărească dobânzile pentru a-și acoperi pierderile.

Raiffeisen Bank a decis să reducă dobânda pentru clienții cu credite în franci elvețieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elvețiene.

„Pentru clienții cu dificultăți financiare care au credite credite în valută și care doresc să convertească creditul în lei, banca oferă dobânzi fixe pe perioada restructurării, cu reducerea semnificativă a ratei lunare (între 20 și 40%) și cu reduceri graduale a datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum șase ani ai restructurării, cu condiția ca plata ratelor reduse să fie la zi)”, se menționează în comunicatul transmis de bancă și citat de Mediatax.

Parlamentarii de la comisia de buget s-au întâlnit și vineri pentru a discuta despre o inițiativă legislativă care ar trebui să-i ajute pe românii cu credite în valută, însă ședința a fost amânată din lipsă de cvorum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va...
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?
×