Criza îi îndeamnă pe mulți dintre greci să nu mai utilizeze mijloacele de transport în comun pentru a se deplasa la locul de muncă. În lipsa banilor, unii aleg să urce în autobuze sau trenuri fără bilet, sunt prinși de controlori și obligați să plătească amenzi care au ajuns anul trecut să valoreze câteva milioane de euro, scrie Kathimerini
Pe parcursul perioadei de recesiune, în Grecia s-a înregistrat atât o scădere a numărului de călători care folosesc transportul public, cât și o reducere a numărului celor care se plimbă cu bilete validate. Totodată, autoritățile susțin că numărul amenzilor date de controlori a fost în creștere.
Specialiștii spun că rata mare a șomajului în rândul elenilor a contribuit la aceste scăderi. Ei explică și că din ce în ce mai puține persoane trebuie să se deplaseze zilnic spre locul de muncă și apoi spre acasă. Veniturile în scădere au dus și ele la reducerea numărului de ieșiri în oraș ale grecilor pentru cumpărături sau distracție.
Datele publicate de reprezentanții organizației care are în administrație mijloacele de transport în comun din Atena (OASA) arată că, în perioada 2009 – 2012, numărul total de călători care au utilizat toate tipurile de transport public a scăzut cu 23,3%, echivalentul a 200 de milioane de pasageri.
În același timp, controalele din ce în ce mai frecvente au scos la iveală o creștere dramatică a numărului grecilor care urcă fără bilet în autobuze, tramvaie sau troleibuze.
Doar în luna iulie a anului trecut, au fost date 6.009 amenzi în valoare totală de 306.282 de euro. Controalele au fost însă oprite aproape în totalitate în luna următoare, după ce un tânăr a murit în timp ce încerca să scape de un controlor care îl prinsese fără bilet în troleibuz, în apropiere de centrul capitalei elene.
Autoritățile au pornit din nou controalele în septembrie 2013, iar în acea lună controlorii au dat amenzi în valoare totală de 318.000 de euro, pentru ca o lună mai târziu valoarea lor să depășească o jumătate de milion de euro.
Totodată, din noiembrie și până la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, călătorii fără bilete au primit 8.053 de amenzi în valoare de 405.000 de euro.
De la începutul lui 2013 și până în luna septembrie, cei care au urcat fără bilet în metrou, tren sau tramvai au primit amenzi de 1,16 milioane de euro, suma fiind cu 31% mai mare decât în perioada similară a anului anterior.
Reprezentanții OASA se așteaptă să obțină în 2014 un venit mai mare de pe urma amenzilor. Ei au angajat, de asemenea, 70 de noi controlori pentru rețelele de metrou, tren și tramvai, care vor avea dreptul de a verifica bilete nu doar în mijloacele de transport în comun, ci și în stații.