Criză în industria ușoară: Concedieri masive după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină: Vietnam, Etiopia”
Industria ușoară din România trece printr-o perioadă dificilă, după ce mai multe companii străine care produceau îmbrăcăminte și încălțăminte în țară au decis să își mute producția în alte regiuni, unde costurile cu forța de muncă sunt mai scăzute. În urma acestor retrageri, firmele locale sunt nevoite fie să își închidă porțile, fie să reducă drastic numărul de angajați.
Principala cauză a acestor plecări este creșterea salariului minim în România, ceea ce a făcut ca manopera să devină mai scumpă. Mulți investitori au ales să se orienteze spre Asia sau țări din Europa non-comunitară, unde costurile sunt semnificativ mai mici.
Printre țările preferate se numără Vietnam și Etiopia, după cum declară Antonio Sargenti, un investitor italian care a deținut o fabrică de pantofi la Oradea timp de 30 de ani: „Plec unde manopera e mai ieftină: Vietnam, vorbim de Etiopia.”
Sargenti, care în perioada de vârf avea aproape 600 de angajați și o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro, a fost nevoit să închidă fabrica anul trecut. „Da, nu este posibilitatea. Dacă manopera la un pantof depășește anumite limite, nu ai piața la care vinde”, explică el, citat de Știrile Pro Tv.
„Mulți s-au închis, puțini am mai rămas”
Problemele nu se opresc aici. Alte fabrici de pantofi din România au fost afectate de aceeași tendință. De exemplu, o fabrică ce a început producția cu 250 de angajați în 2020 a ajuns să mai aibă doar 150 în prezent. Doina Ruf, managerul unei alte fabrici de încălțăminte, confirmă gravitatea situației: „Mulți s-au închis, puțini am mai rămas. Acuma, depinde cât rezistăm și noi. Încercăm, facem tot posibilul să rezistăm, dar nu-i după noi”.
Declinul în acest sector este resimțit de muncitori, care speră să nu își piardă locurile de muncă. „Este păcat că se simte declinul ăsta, în industria asta, pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă,” spune una dintre angajatele afectate. O altă muncitoare adaugă: „Sperăm că o să fie și perioadă mai bună.”
Statisticile confirmă această tendință negativă. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), numărul angajaților din industria ușoară a scăzut constant în ultimii ani. În anul 2000, în fabricile de pantofi lucrau peste 73.000 de angajați, în timp ce astăzi numărul lor s-a redus la mai puțin de jumătate. În industria textilă, situația este la fel de gravă: în urmă cu 25 de ani, peste 260.000 de persoane lucrau în acest sector, iar în iunie 2023 mai erau doar 70.000.
Multe companii aleg acum să se mute în țări precum Albania, Bosnia sau Serbia
Doina Ruf explică faptul că multe companii aleg acum să se mute în țări precum Albania, Bosnia sau Serbia, unde costurile sunt mai mici: „Prețurile crescând, salariile crescând, nu le mai poți oferi aceleași prețuri, și-atunci aleg și merg în țările în care… foarte mulți merg în Albania, Bosnia, Serbia”.
În fața acestui val de concedieri, firmele care își reduc activitatea sunt obligate să notifice autoritățile cu cel puțin 30 de zile înainte, conform legislației în vigoare. Specialistul în piața muncii, Bekesi Csaba, director AJOFM Bihor, explică această tendință: „Manopera vine cu costuri mult mai reduse. Aceste companii încep să se reorienteze”.