Prima pagină » Economic » Criza politică întărește leul în fața monedei euro. Care este explicația

Criza politică întărește leul în fața monedei euro. Care este explicația

Criza politică întărește leul în fața monedei euro. Care este explicația
Surpriză pe piața valutară după demiterea Guvernului Orban. Leul s-a întărit în raport cu moneda euro, fiind una dintre cele mai importante aprecieri față de moneda unică europeană din 2020

Leul s-a întărit în raport cu euro pe piața valutară internațională imediat după votul din Parlament. Primele semnale apăruseră de miercuri pe piața interbancară și au fost confirmate de cursul oficial anunțat de BNR la ora 13.00.

Banca Națională a anunțat un curs de 4,7651 lei, sub cotația de ieri de 4,77 lei/euro. Acesta este cel mai redus curs euro/leu din ultimele 4 săptămâni.

Leul s-a apreciat și în raport cu francul elvețian (4,4469 lei joi de la 4,4566 lei la ședința de miercuri). Moneda națională a câștigat teren și în comparație cu dolarul american (4,3311 lei joi de la 4,3347 lei ședința anterioară).

În mod surprinzător, piețele financiare au interpretat demiterea Guvernului ca un eveniment pozitiv. După intrarea în criza politică de la București, existau temeri că moneda euro ar putea depăși vechiul maxim istoric, însă trendul a fost extact invers, iar cursul a coborât la 4,76 lei/euro. Moneda europeană trece la rândul ei printr-o perioadă de depreciere după momentul oficial al Brexit-ului.

În ultimele luni, leul s-a tranzacționat în apropierea maximului istoric în raport cu euro, atins în data de 21 noiembrie, de 4,7808 lei. Moneda națională a rămas sub acest nivel și datorită sprijinului acordat de BNR, care a folosit mai mult de 1 mld. euro din rezervele valutare, în ultimele trei luni, pentru a stăvili deprecierea leului.

În același timp, ROBOR la 3 luni a urcat joi, la 3,18% de la 3,16%, în timp ce ROBOR la 6 luni a urcat la 3,25% de la 3,24%. ROBOR este indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum și dobânzile la creditele ipotecare.

 

Citește și