Criza reduce la jumătate nunțile din restaurante și taie din invitați și meniuri
Anul trecut s-au căsătorit cele mai puține cupluri din ultimele trei decenii, iar restaurantele pierd o sursă importantă de venit pentru că de la debutul crizei numărul de nunți a scăzut la jumătate, invitații sunt tot mai puțini, fac daruri mai ieftine mirilor, dar și meniurile sunt mai sărace, informează Mediafax.
Pentru căsătorii, anul trecut a fost cel mai slab din 1980. Statistica arată că în 2011 s-au căsători în România sub 106.000 de cupluri, față de 183.000 în 1980 sau de peste 192.000 în 1990, maximul ultimilor 32 de ani.
„Nunțile sunt în ultimii ani pe un trend de scădere în restaurantele hotelurilor, atât ca număr de evenimente, cât și ca număr de persoane care participă la acestea. Principala cauză este criza economică, care a redus bugetele alocate de români pentru astfel de evenimente”, a declarat agenției MEDIAFAX Radu Enache, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
În 2010 s-au încheiat sub 116.000 de căsătorii, 134.000 în 2009 și aproape 150.000 în 2008, înainte de începerea crizei economice, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Cele mai multe cupluri s-au căsătorit în ultimul deceniu în 2007, an de boom economic, când au avut loc aproape 190.000 de căsătorii.
Reținerea cuplurilor de a se căsători a afectat și industria hotelurilor și restaurantelor, ai căror reprezentanți spun că numărul nunților – o sursă importantă de încasări pentru ei- a scăzut la jumătate comparativ cu anul 2008.
„În general, lumea nu mai plătește foarte mult pentru nunți. A scăzut, de asemenea, și numărul invitaților la aceste evenimente”, a afirmat Enache.
În afara faptului că numărul invitaților s-a redus semnificativ la nunți, aproape nimeni nu mai rezervă camere la hotel pentru noaptea evenimentului, spune Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului Ramada Majestic din București.
„Până în urmă cu câțiva ani, cei care organizau nunta rezervau pentru noaptea evenimentului și 10-15 camere la hotel pentru anumiți invitați. Acum nu mai rezervă nimeni nicio cameră”, a adăugat el.
Acatrinei spune că dacă în anii din urmă sălile pentru nuntă se rezervau cu cel puțin un an înainte, acum se pot găsi tot timpul restaurante libere.
„Până în 2008, în decembrie aveam ocupate cu nunți absolut toate sâmbetele din anul următor. Acum mai avem 6-10 nunți rezervate cu un an înainte, iar gradul de ocupare cu nunți pentru zilele de sâmbătă este de 50-60% pe parcursul unui an”, a mai spus Acatrinei.
Josef Goschy, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, afirmă la rândul lui că business-ul cu nunți în restaurante și hoteluri a scăzut la jumătate în ultimii patru ani.
„Lumea nu mai are bani, vin mai puțini nuntași, care dau cadouri mai ieftine și, în consecință, și mâncarea este mai puțină față de acum câțiva ani”, a adăugat Goschy.
Hotelierii spun că nunțile cu 700-800 de persoane sunt extrem de rare și sunt organizate doar de persoanele cu venituri foarte mari.
„În general, în anii trecuți, o nuntă avea în medie 250-300 de invitați. Acum, numărul acestora a coborât, în medie, la 180-200”, a afirmat Octavian Lazăr, directorul general al hotelului Caro din București.
El spune că, față de anii trecuți, „nu prea” se mai fac nunți duminica. Înainte de 2008 toate sâmbetele erau ocupate cu nunți la restaurantele din hoteluri, și mulți nu aveau de ales și se căsătoreau duminica. Odată cu scăderea numărului de evenimente, cuplurile găsesc, de cele mai multe ori, zile de sâmbătă libere la restaurant.
„Oamenii mai fac nunți duminica doar dacă li se oferă reduceri majore, de până la 50%. Cu câțiva ani în urmă, înainte să ceri fata de soție, trebuia să rezervi mai întâi restaurantul, pentru că nu se știa dacă reușești să găsești o sală liberă. Acum poți s-o ceri liniștit, pentru că sigur vei găsi un restaurant disponibil”, a completat Lazăr.
La declinul pieței în industria hotelieră contribuie și apariția unor saloane special construite pentru nunți, în mai toate cartierele din București, foarte permisive la condiții (nuntașii pot veni cu băutura de acasă și chiar cu o parte din mâncare) și foarte agresive în marketing.
Statistica oficială arată că frecvența căsătoriilor la 1.000 de locuitori a fost anul trecut cea mai mică din ultimele trei decenii (4,9), față de 5,4 în 2010 și 6,1 în anul 2000. În 1990 s-a înregistrat un record de căsătorii (8,3 la 1.000 de locuitori), nivel aproapiat de cel din 1980.
Perspectivele nu sunt roze, pentru că în primele șase luni din acest an au avut loc puțin peste 35.000 de căsătorii, nivel similar cu cel din primul semestru al lui 2011 și după cum evoluează situația economică se pare că trendul va fi în continuare de scădere.