Prima pagină » Economic » Cu cât a crescut numărul restanțierilor la bănci, în mai puțin de jumătate de an

Cu cât a crescut numărul restanțierilor la bănci, în mai puțin de jumătate de an

Cu cât a crescut numărul restanțierilor la bănci, în mai puțin de jumătate de an
Detalii în articol

Creșterea numărului restanțierilor pare o situație paradoxală, având în vedere că în ultimul an economia românească a crescut, la fel ca și nivelul salariilor, iar costul finanțării s-a redus, dobânzile ajungând chiar la minime istorice.  „Nu cred că există o explicație pe fundamente a creșterii numărului de restanțieri, în condițiile în care economia a mers bine, somajul a rămas constant, veniturile au crescut semnificativ. Creșterea poate să aibă legătură și cu noile legi sau discuții pe tema altor modificări legislative, care să îi fi determinat pe debitori să se gândească că ar putea scăpa de credit și de aceea au decis să amâne plata. Inițiativele legislative din ultima perioadă încurajează un astfel de comportament”, a explicat analistul economic Aurelian Dochia. În ultima perioadă de timp s-a înmulțit numărul inițiativelor legis­lative care își propun să ajute debitorii încăr­cați de presiunea cursului de schimb (cum sunt cei cu credite în franci elvețieni) sau pe cei care au cum­părat imobile precriză, iar în prezent plătesc rate la bancă pentru o locuință cu un preț majorat și de câteva ori (darea în plată).

Lunile martie și mai din 2016 s-au dovedit a fi cele mai problematice pentru bancheri, în contextul în care în aceste perioade peste 10.000 de români s-au adăugat la lista restanțierilor.

De regulă lunile de vară aduc o creș­tere a numărului de restanțieri la bănci, creș­terea în lunile de vară fiind pusă pe seama faptului că unii români preferă să plece în vacanță și să amâne plata ratelor.

În aceste condiții este de așteptat ca numărul românilor cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci să crească și în lunii viitoare.

Dacă numărul restanțierior a crescut semnificativ în ultimul an, valoarea restanțelor a rămas constantă. Restanțele însumau aproape 11,5 miliarde de lei la finalul lunii mai a acestui an (2,6 mld. euro), cu doar 1% peste nivelul din mai 2015.

Nu doar numărul de clienți cu restanțe a crescut în utlimul an, ci și numărul total de clienți. Potrivit datelor BNR, numărul clienților care au credite mai mari de 20.000 de lei (4.500 euro) a ajuns la aproape 926.000 în luna mai, ceea ce înseamnă că aproximativ 73.000 de români au trecut pragul sucursalelor bancare și au primit avizul favorabil pentru finanțare din parte băncilor în utlimul an.

Citește în continuare pe zf.

Autor

Citește și