Cu cât a crescut PIB-ul României în 2012. Agricultura a scăzut cu 21% și industria cu 2,1%
Produsul Intern Brut s-a cifrat în anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creștere cu 0,3% față de 2011, în condițiile în care valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracție de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS, informează Mediafax.
Datele provizorii indică o marginală revizuire în sus a creșterii economice, Institutul Național de Statistică anunțând anterior o creștere economică pe 2012 de 0,2%.
Potrivit INS, creșterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate și, în consecință, a valorii adăugate brute din informații și comunicații (+29,4%) și din activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+8,4%).
Creșteri mai reduse s-au înregistrat în activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+3,1%), în ramura de administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (+2,2%), în tranzacții imobiliare (+1,5%) și în comerțul cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+0,3%).
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură și pescuit (-21,2%), în industrie (-2,1%) și în sectorul de intermedieri financiare și asigurări (-0,2%).
De asemenea, volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 3,7%.
Consumul final total a crescut cu 0,9% în anul 2012, comparativ cu anul precedent, atât pe seama creșterii cu 0,6% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației cât și a creșterii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al administrațiilor publice.
Formarea brută de capital fix a înregistrat o creștere cu 4 puncte procentuale.
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV din 2012 a fost de 174,8 miliarde lei în prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,3% față de trimestrul IV 2011.
Creșteri ale volumului de activitate s-au înregistrat în informații și comunicații (+42,0%), în activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+9,9%), urmate de administrația publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (+5,6%), de activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+4,9%) și de comerțul cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+4,3%).
Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură și pescuit (-24,6%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în industrie (-2,4%), construcții (-2,1%) precum și în ramura de intermedieri financiare și asigurări (-0,5%) și de tranzacții imobiliare (-0,5%).
Volumul impozitelor nete pe produs s-a menținut, în termeni reali, la nivelul înregistrat în trimestrul IV 2011.
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul IV 2012 cererea internă s-a menținut constantă, comparativ cu același trimestru din anul 2011.
Consumul final total s-a majorat cu 1,0%, ca urmare a creșterii volumului tuturor categoriilor de cheltuieli pentru consumul final, în principal a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației (+0,9%) și a cheltuielii pentru consumul final al instituțiilor fară scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (+5,0%). Cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice s-a majorat cu 0,6%.
Formarea brută de capital fix, s-a redus cu 4,2%, consecință a reducerii investițiilor din sectorul public. Un efect ușor pozitiv asupra PIB l-a avut evoluția exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii (-4,3%) comparativ cu cel al exporturilor (-4,2%).
Potrivit INS, România a înregistra o creștere economică de 2,2% în anul 2011 și o contracție de 1,1% în 2010.