Cu cât ar putea crește încasările din turism prin eliminarea impozitului la tichetele de vacanță

Cu cât ar putea crește încasările din turism prin eliminarea impozitului la tichetele de vacanță
Publicat: 02/10/2012, 10:54
Actualizat: 20/03/2019, 14:37

Eliminarea impozitării cu 16% a tichetelor de vacanță ar trimite în concedii în țară peste 1,5 milioane de angajați din sectorul privat, care ar genera încasări din turism de mai mult de 1,2 miliarde de euro, potrivit calculelor FPTR, care cere Guvernului impozit zero la tichetele de vacanță, informează Mediafax.

„Legea privind tichetele de vacanță, promulgată prin ordonanță de ugență în în februarie 2009, a eșuat lamentabil din cauza introducerii în iulie 2010 a unei alte ordonanțe pentru modificarea și completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Printre măsurile prevăzute a fost și impozitarea cu 16% a tichetelor de masă, cadou, de creșă și de vacanță”, se arată într-un comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Din cauza impozitării, numărul tichetelor de vacanță utilizate de către angajatorii privați este „aproape nul”, arată sursa citată.

„Această lege a fost readusă în discuție de către reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) ca fiind o șansă acordată turismului românesc, care ar putea să-și consolideze creșterile din acest an și în decursul anilor viitori. Pentru a putea fi adoptate și de firmele private și a stimula astfel creșterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanță”, a declarat, în comunicat, Mohammad Murad, președintele FPTR.

Federația estimează că eliminarea impozitării cu 16% ar face ca numărul turiștilor care își fac concediile în țară să se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta creșteri de peste 1,2 miliarde de euro, ținând cont că fiecare angajat va primi tichete în valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).

Potrivit FPTR, tichetele de vacanță nu au fost puse în practică de angajatori tocmai din cauza impozitării acestora.

„Pe de altă parte există exemple pe scară largă la nivelul Europei, în țări precum Franța, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elveția sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanță a fost implementat și pus în practică cu succes. De aceea aceste țări reușesc să rețină între granițele proprii un număr mare de turiști. Acest lucru nu este de neglijat, pentru că posibila investiție a angajatorului în astfel de vacanțe oferite salariaților ar aduce beneficii de ambele părți, reprezentând o stabilizare a forței de muncă și o măsură eficientă de motivare a angajaților”, a mai spus Murad.

Repredentanții federației spun că tichetele de vacanță vor avea un impact pozitiv atât în ceea ce privește stimularea turismului intern al României și creșterea numărului de turiști, cât și în ceea ce privește încasările la bugetul de stat, prin creșterea bazei de impozitare aplicată asupra încasărilor operatorilor din turism.

Tichetele de vacanță, eliminate în 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar instituțiile și companiile de stat obligate să le acorde, în cuantum de 3.600 de lei pe angajat, măsura fiind susținută de MDRT și aflată în prezent în analiza comisiillor parlamentare.

Modificările propuse de MDRT la un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară prevăd extinderea acordării tichetelor pentru societățile și instituțiile care angajează funcționari publici.

Astfel, pe lângă instituțiile publice centrale și locale, regiile autonome, societățile și companiile naționale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, și cele care încadrează funcționari publici ar putea fi obligate să acorde prima de vacanță doar prin intermediul tichetelor de vacanță.

Tichetele de vacanță au fost introduse în 2009, prin ordonanță de urgență, pentru angajații din sectorul public și privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului în funcție de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 și 50 lei.

Ulterior, însă, în contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 instituțiilor publice li s-a interzis să mai acorde angajaților atât tichete cadou și de masă, cât și tichete de vacanță. Interdicția a fost prelungită suuccesiv pentru următorii doi ani.

În prezent, ordonanța de urgență din 2009 prin care tichetele de vacanță au fost introduse se află în dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputaților. Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Rregionale și Turismului (MDRT) doresc să depună mai multe amendamente.

Pentru ca bugetarii să primească din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele să fie introduse în proiectul de lege, aprobate în plenul Parlamentului și promulgate de președinte.

O persoană va putea beneficia de tichete de vacanță în sumă maximă de 3.600 de lei, respectiv trei salarii medii pe economie.

O altă noutate va fi eliminarea limitării la 10% a comisionului perceput de agențiile de turism.

Guvernul estima în 2009 că aproximativ 100.000 de angajați ar putea beneficia de tichete de vacanță în acel an, iar scutirile la impozite prevăzute de lege ar fi redus cu 36 de milioane de lei încasările la bugetul de stat

Pe fondul crizei economice, Guvernul a interzis instituțiilor publice centrale și locale să acorde angajaților, în 2010 și în anii următori tichete de masă, tichete cadou și tichete de vacanță.

Și în 2009 Executivul a intenționat să interzică autorităților și instituțiilor publice să acorde angajaților tichete cadou și tichete de vacanță, până la sfârșitul anului, dar a renunțat la idee în urma negocierilor cu sindicatele și a hotărât că pot fi acordate astfel de tichete dacă instituțiile publice se încadrau în cheltuielile aprobate cu această destinație.

Anul trecut, circa 5,5 milioane de români au mers în vacanță în țară.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate provizorii: Călin Georgescu vs. Elena Lasconi în turul II. Diferenţă de 2.742 voturi între...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?