Prima pagină » Economic » Cu cât ar putea să se SCUMPEASCĂ preparatele din carne până la Crăciun

Cu cât ar putea să se SCUMPEASCĂ preparatele din carne până la Crăciun

Cu cât ar putea să se SCUMPEASCĂ preparatele din carne până la Crăciun
Producătorii de preparate din carne vor să majoreze prețurile, până la Crăciun, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, utilităților și combustibililor, a declarat joi, într-o conferință de presă, Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii (ARC).

Producătorii de preparate din carne vor să majoreze prețurile, până la Crăciun, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, utilităților și combustibililor, a declarat joi, într-o conferință de presă, Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii (ARC), informează Mediafax.

Timiș a spus că după creșterile de prețuri la energie, gaze și combustibili prețul cărnii a urcat în ultimele luni cu 15%.

„Oamenii au mai puțini bani în buzunar, deci cumpără mai puțin, TVA-ul este ceea ce determină ca marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine, și atunci mâncăm mai puțin, mai ieftin și mai puțin sănătos”, a afirmat el.

Șeful ARC a adăugat că producătorii de mezeluri vor încerca să mărească prețurile, pentru că ei cumpără carne mai scumpă cu aproximativ 25% comparativ cu începutul anului.

„Noi vom încerca să mărim prețul cu 10%. Nu vrem, dar ne obligă situația, dacă materia primă este mai scumpă și se anunță în fiecare săptămână scumpiri. Nu știm însă dacă piața va suporta majorările de preț. Noi vom face tot ce se poate ca să rămânem în viață și să ne putem vedea și la anul”, a mai spus el.

Și carnea de porc s-ar putea scumpi până la Crăciun cu până la 15%.

„În România, în apropierea sărbătorilor de iarnă, se taie trei milioane de porci în fundul curții. Și atunci se dereglează piața în mod direct. Probabil că prețurile la acești porci pe care îi taie țăranii vor fi, ca în fiecare an, mai mari decât cele cu care vindem noi la ora actuală”, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

El a afirmat că prețurile ar putea crește până la Crăciun cu maxim 15%, pentru că piața nu suportă majorări mai mari.

Nici la carnea de pasăre piața nu suportă majorări mari de prețuri, iar producătorii susțin că vând în pierdere și cer scăderea TVA.

„Suntem sub costurile de producție și nu știu cât vom mai rezista. Reducerea TVA poate fi o soluție imediată, dacă vrem să încurajăm vânzările. Dacă nu se va reduce TVA, se va pune problema insolvenței pentru mulți producători. Reducerea TVA va duce la diminuarea evaziunii fiscale și la oferirea unor produse la prețuri accesibile”, a afirmat Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

El a adăugat că producătorii de păsări ar trăi mai bine dacă ar vinde cerealele pe care le dețin decât dacă comercializează carnea.

Citește și