Cu cât au scăzut acțiunile Oltchim după anunțul privind majorarea capitalului de peste 60 de ori
Acțiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 15%, variația maximă admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, după anunțul privind privatizarea combinatului chimic, care implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei, informează Mediafax.
Acțiunile au reintrat la tranzacționare la ora 12:20, după ce au fost oprite în precedentele două zile, în așteptarea unui anunț privind privatizarea companiei.
Cotația a căzut cu peste 13% încă din primele secunde, când au fost realizate 13 de transferuri, în valoare de 28.000 de lei. La ora 12:35, titlurile erau în scădere cu 14,95%, la 0,7195 lei, iar operațiunile cumulau 33.000 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 16 operațiuni. La cotația de 0,7195 lei pe acțiune, capitalizarea Oltchim este de 247 milioane de lei (54,4 milioane de euro).
Orice ordin de cumpărare plasat era executat imediat, iar pe partea de vânzare erau ordine pentru 349.000 de acțiuni.
Brokerii spun că principalul motiv pentru corecția prețului este determinat de detaliile anunțate joi de Oltchim privind majorarea capitalului social, unde investitorii minoritari trebuie să participe cu sume ridicate de bani pentru a-și păstra participațiile.
Oltchim a transmis un convocator AGA în care este propusă majorarea capitalului social al Oltchim cu cel mult 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari. AGA este programată pentru 10 septembrie. Noile acțiuni vor putea fi cumpărate la valoarea nominală, de 0,1 lei.
Ulterior, combinatul a transmis vineri un raport prin care inforemează investitorii că a fost publicat anunțul de vânzare a acțiunilor deținute de stat. Ofertele de privatizare urmează să fie depuse până pe 13 septembrie, iar licitația va avea loc pe 14 septembrie.
Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania. PCC deține 18,32% din acțiuni, iar fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.