Aportul companiei Coca-Cola la economia României este de 446 milioane de euro, respectiv 0,37% din PIB, reiese dintr-un studiu realizat de profesorului Ethan Kapstein de la INSEAD în perioada ianuarie-octombrie 2011.
Suma reprezintă atât valoarea adăugată generată de companie în sine, de furnizorii și distribuitorii săi, cât și veniturile fiscale încasate de stat de la Coca-Cola și partenerii săi comerciali. Practic, fiecare euro de valoare adăugată produsă de Coca-Cola generează alți 8 euro în restul economiei.
Întregul lanț de companii din jurul producătorului de băuturi carbogazoase contribuie cu taxe și impozite în valoare de 204 milioane de euro, respectiv circa 0,1% din totalul veniturile fiscale pe care statul le va încasa anul acesta, dacă ritmul de colectare se va menține la nivelul celui din primul semestru și în cea de-a doua jumătate a anului.
Coca-Cola plătește anual impozite de 19 milioane de euro, iar contribuțiile anuale ale companiilor partenere din lanțul Coca-Cola, respectiv 204 milioane de euro, pot asigura funcționarea corectă a 1.330 de școli gimnaziale sau a 390 de licee sau a 4.800 grădinițe sau plata salariilor a 23.000 de pompieri sau construirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă în 160 de sate cu aproximativ 130.000 de locuitori.
Practic, fiecărui euro plătit impozit de Coca-Cola i se alătură alți 10 euro în beneficiul bugetului de stat, bugetelor locale și bugetelor de asigurări sociale.
Totodată, sistemul Coca-Cola generează direct și indirect 17.500 de locuri de muncă. Fiecare loc de muncă la Coca-Cola generează indirect alte 9 job-uri în restul economiei.
Contribuțiile de asigurări sociale plătite de cei 17.500 de salariați din lanțul Coca-Cola și de angajatorii acestora pe parcursul unui an pot asigura: plata pensiilor a peste 13.000 de persoane, plata indemnizațiilor de șomaj pentru peste 500 de persoane, precum și funcționarea curentă a unui spital.
Compania Coca-Cola Hellenic este prezentă pe piață de mai bine de 20 de ani, iar compania sa parteneră, Coca-Cola HBC România, a fost înființată în 2000 prin unificarea tuturor îmbuteliatorilor locali ai Coca-Cola existenți la acea dată.
Coca-Cola HBC este cel mai mare îmbuteliator de băuturi răcoritoare de pe piața locală. Compania deține trei fabrici în România: la Ploiești, Timișoara și Vatra Dornei.
Sistemul Coca-Cola pe piața locală este format din Coca-Cola România – care deține brandurile și concentratele de sucuri – și partenerul său îmbuteliator Coca- Cola Hellenic, care produce, distribuie și vinde produsele sub licență, potrivit Ziarul Financiar.
Anul trecut, Coca-Cola HBC a avut o cifră de afaceri de 413,9 milioane de euro și un profit de 32,7 milioane de euro.