Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în februarie cu 1,37 miliarde de euro, până la 35,83 miliarde de euro, a anunţat, luni, BNR.
Creşterea rezervelor BNR a rezultat din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, din alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, din alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.
Creșterea rezervelor valutare din februarie poate fi și un semnal că BNR nu a intervenit în mod serios pentru susținerea leului în fața deprecierii accentuate și nu a folosit din rezerva de euro pentru cumpărarea de lei.
În data de 3 februarie, moneda euro era cotată la valoarea de 4.7788 lei, în timp ce în ultima zi a lunii trecute euro explodase la un nou maxim istoric, de 4.8127 lei.
Tot în februarie, din rezervele BNR au ieşit 1,04 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut în luna februarie la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,92 miliarde euro, a mai anunţat BNR.
Potrivit băncii centrale, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost la finalul lunii februarie de 40,75 miliarde euro, faţă de 40,27 miliarde euro, la 31 ianuarie 2020.