Bucureștenii au crezut că este o eroare, dar iată, într-un magazin Carrefour se vând cârnați cu aproape 2 lei 100 grame.
Potrivit pozelor făcute de GÂNDUL.ro. cârnații de porc, groși, per 100 grame, se vând cu 1,99 lei. Asta înseamnă 19.90 lei/kg – foarte, foarte ieftin!
Ce poate fi mai delicios pentru masa de Crăciun decât niște cârnați tradiționali, făcuți în casă. De altfel, cârnații își au un loc de cinste pe lângă celelalte rețete tradiționale românești, ca sarmalele sau ciorba de potroace, numai bune de servit după o noapte cu pahare de vin sau tărie.
Românii au unele dintre cele mai delicioase rețete pentru cârnați de casă. Diferența o fac carnea de porc, de cea mai bună calitate, dar și condimemntele alese: mai picante sau mai dulci, mai împănate cu grăsime sau mai light. Iată 3 rețete de cârnați de casă, fără conservanți, preparați și uscați natural pe sârmă, exact așa cum ne amintim de pe vremea bunicilor.
Mațele de porc se pun într-un cistron cu apă și oțet și se lasă acolo cam jumătate de oră. Se zdrobește usturoiul într-un mojar împreună cu boabele de coriandru. Se taie apoi carnea și slănina cuburi și se introduc bucățile de carne în mașina de tocat.
Se condimentează apoi carnea cu usturoi, coriandru, ienibahar, cimbru, boia dulce și sare și piper după gust. Se amestecă bine vreme de 10 minute, turnând treptat supa de oase. Se scot mațele de porc din cistron și se spală sub un jet de apă, apoi se pun mațele în accesoriul pentru cârnați.
Se pornește apoi aparatul de viteză mica și se umple cu carnea condimentată. Se strange apoi mațul și se răsucește în funcție de cât de mare dorești să fie cârnații. Se lasă la uscat la loc răcoros minimum 24 de ore înainte de a-i pregăti. Nu trebuie să îi gătești imediat, deoarece există riscul să crape. După un timp minim de uscare, cârnații se pot prăji în tigaia cu ulei încins. Înainte de a-i pune în tavă, cârnații se vor înțepa pe alocuri, stropiți cu puțin ulei și puși la cuptorul încins în prealabil la 170 de grade. În funcție de gust, pot fi lăsați în jur de 20 de minute, în funcție de cât de rumeniți vreți.
Citește și: Cum prepari CÂRNAȚI de casă. 3 rețete tradiționale pe care trebuie să le încerci și tub