Din ce în ce mai multe persoane membre ale unor ONG-uri care își propun să lucreze pentru protecția consumatorilor pleacă în vizită la operatorii economici pentru a face controale, cu legitimațiile la vedere. Potrivit legislației, însă (OUG nr21/1992), ei nu sunt autorizați să facă acest lucru, fapt semnalat și de președintele ANPC, Marius Dunca.
„ONG-urile nu au drept de control asupra operatorilor economici. Nu vreau să mai aud că vin cu nu știu ce legitimații la control”, a declarat Marius Dunca, în cadrul unei conferințe de presă Romalimenta. „Eu mă ridic în picioare când îi văd, zici că sunt de la CIA. Cum să nu se sperie vânzătoarea”, a mai adăugat el, fără să nominalizeze însă organizațiile despre care vorbește.
Președintele ANPC critică, totodată, ONG-urile spunând că acestea „nu vin niciodată să prezinte niște realități”, ci vin să ceară socoteală autorității pentru banii cheltuiți și chiar să ceară bani. „Societatea civilă vine și cere bani de nu știu ce, îmi cere pe urmă să spun cât curent consum, câtă benzină consum. Niciodată nu mi-a venit niciun ONG nu a venit cu o sesizare sau cu o reclamație. Societatea civilă trebuie să vină cu niște realități, dar nu a venit niciodată, cu nicio soluție. Vin doar pe șmecherii”, spune el, menționând însă că nu generalizează, dar că aceste lucruri se întâmplă în „90% din cazuri”.
Întrebat cu ce „șmecherii” vin reprezentanții ONG-urilor la ANPC, președintele instituției a explicat că aceștia „vin cu tot felul de invenții”. „Să mai punem o interfață între consumatori, operatorii economici și instituțiile statului, să mai facem iar un caiet de reclamații care să fie la operatorul economic la care să aibă acces doar ONG-urile”, a dat Dunca exemple.
Președintele ANPC a mers și mai departe cu criticile și i-a acuzat pe cei de la ONG-uri că cer bani chiar și de la firme pentru a nu le crea probleme. „Unele ONG-uri cer și sponsorizări de la operatorii economici. Spun >. Eu am câteva documente unde cer sponsorizări. Nu este în regulă și tot spun la toate instituțiile statului acest lucru”, a spus el.
Potrivit Ordonanței de Guvern nr 21/1992, privind protecția consumatorilor este ilegală solicitarea de acte sau documente de la operatorii economici de către membrii asociațiilor de consumatori, dar și utilizarea de însemne, formulare standardizate, ordine de serviciu, legitimații sau insigne care să inducă în eroare și să sugereze că aceștia ar lucra pentru instituții oficiale, cu rol de control.
Operatorii economici sunt sfătuiți de ANPC să solicite de fiecare dată ordinul de serviciu în baza căruia se realizează acțiunea de control, acestea fiind semnate de conducerea autorității, să verifice legitimațiile celor care vin în control și să nu achite în numerar amenzile date de comisarii ANPC, acestea urmând să fie achitate la trezoreria pe raza căreia se află sediile sociale ale acestora.