„Cui pe cui scoate”. Cele două rele care au ajutat Guvernul Ponta să echilibreze bugetul
Punctul slab al Guvernului continuă să fie absorbția de fonduri europene, reiese din rapoartele privind execuția bugetară din trimestrul al III-lea, publicate la finele acestei săptămâni de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Execuția bugetară din T3, respectiv din lunile iulie, august și septembrie, arată o evoluție slabă a absorbției de fonduri europene, respectiv a sumelor pe care Comisia Europeană le plătește în contul beneficiarilor din România. În perioada iulie-septembrie au fost decontate plăți în valoare de 2,8 miliarde de lei, cu 2,4 miliarde de lei mai puțin decât se aștepta Guvernul.
Absorbția slabă a fost compensată în buget. Cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au fost cu două miliarde de lei mai mici decât suma programată, finanțele publice fiind astfel echilibrate.
„Sumele primite de la Uniunea Europeană, încasate în trimestrul III al anului 2014, au reprezentat 0,4% din PIB și un grad de realizare față de nivelul programului trimestrial de încasări de 53,4%”, se arată în Raportul privind execuția bugetară din trimestrul III al anului.
Cofinanțări cu 2 miliarde de lei mai mici
Executivul prognozase în programul trimestrial, cel pe baza căruia a fost construit bugetul pe 2014, cheltuieli de 5,1 miliarde de lei pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
În realitate, acestea au fost de numai 3,1 miliarde de lei, programul realizându-se în proporție de 60,3%, reiese din datele Finațelor.
Prin urmare, pentru a compensa gaura de 2,4 miliarde de lei de la venituri, Guvernul a tăiat 2 miliarde de la cheltuielile de cofinanțare.
La finele lunii septembrie, rata de absorbție a fondurilor europene a fost 37,2%, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Fondurilor Europene.
Cheltuielile de investiții, în ușoară creștere
Ceva mai bine arată cifrele privind investițiile realizate de stat în trimestrul al treilea.
Cheltuielile de capital au fost realizate în proporție de 87,7%, guvernul cheltuind în T3 3,2 miliarde de lei în acest sens, față de 3,7 miliarde de lei, suma pe care se angajase să o aloce pentru investiții. Spre comparație, în primele șase luni ale anului, executivul a avut un grad de realizare de numai 69,3% a cheltuielilor de capital, respectiv a alocat 6,9 miliarde de lei și a cheltuit doar 4,8 miliarde.
Veniturile bugetare au fost realizate în proporție de 95,7%, în timp ce cheltuielile au fost cu 5,5 miliarde de lei mai mici decât cele prevăzute în program.
Majoritatea cheltuielilor bugetare au fost reduse. Excepție au făcut subvențiile, în valoare de un miliarde de lei, față de 0,9 miliarde cât se preconiza în program.