Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer premierului și ministrului Agriculturii să oprească de urgență importurile de zahăr din Ucraina
Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România a transmis o scrisoare deschisă prin care îi roagă insistent pe șeful Executivului, Marcel Ciolacu, și pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, să intervină de urgență pentru oprirea importurilor de zahăr din Ucraina pentru cel puțin trei, patru luni, prin mijloacele la care au apelat și alte țări din Estul Europei.
Cultivatorii de sfeclă de zahăr atrag atenția, în scrisoarea semnată de președintele Federației, Florentina Iacob, că industria zahărului românesc a trecut prin momente grele și în țară mai există doar două fabrici de zahăr.
Totodată, cultivatorii de sfeclă de zahăr se confruntă cu prețuri mari la inputuri, dar și cu importuri din Ucraina la prețuri mai mici decât cele de pe piața autohtonă, ceea ce pune în pericol inclusiv existența celor două fabrici, dar periclitează și viitorul culturilor de sfeclă de zahăr.
„Situație critică” pentru sectorul zahărului din România
„Ne adresăm dumneavoastră pe această cale pentru a vă semnala o situație critică în care se află în momentul de față sectorul zahărului din România. Industria zahărului românesc a trecut printr-o restructurare profundă în ultimii ani și astăzi mai avem două fabrici care produc zahăr autohton din sfeclă. Fermierii români fac eforturi financiare substanțiale pentru a menține viabilă cultura sfeclei. Creșterea alarmantă a prețurilor inputurilor a avut ca rezultat și o creștere substanțială a costurilor pentru producerea materiei prime, sfecla de zahăr, cât și cea a producerii zahărului în fabrici”, se arată în scrisoarea transmisă de cultivatorii de zahăr, citată de Agrointeligența.
„În ultimul an, importurile masive de zahăr din Ucraina constituie un factor destabilizator pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, țară de graniță cu Ucraina. Prețurile cu care se ofertează astăzi zahărul de proveniență ucraineană sunt de 500-600 de euro/ton a zahăr alb în vreme ce fabricile de zahăr nu pot produce zahărul sub 800 de euro/tonă zahăr alb. Această diferență substanțială pune în pericol continuarea activității în fabricile de zahăr, periclitând cultura sfeclei de zahăr în România, existând pericolul abandonării de către fermieri a acești culturi având pe cale de consecință distrugerea industriei zahărului românesc, industrie cu o tradiție de peste 150 de ani”, a arătat Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.
Fermierii cultivatori de zahăr cer sprijinul premierului Marcel Ciolacu pentru a supraviețui
Mai mult, apelul făcut către autoritățile române este un strigăt de ajutor pentru a-i sprijini pe fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din România, astfel încât aceștia să-și poată continua activitatea.
„Domnule prim-ministru, știindu-vă un fervent susținător al agriculturii din România precum și a păstrării valorilor naționale, vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, prin mijloacele la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Facem aici referire la cel mai recent ban de import al zahărului din Ucraina ce a fost votat de Guvernul Slovaciei pe 29 noiembrie și intrare în vigoare cu 30 noiembrie 2023, atașat documentul. Mulțumim pentru înțelegere și așteptăm cu interes să veniți în sprijinul fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr din România prin măsuri de oprire a importului de zahăr din Ucraina, ce perturbează piața și industria zahărului din România”, se încheie scrisoarea citată.
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ