CULTURA DE AFIN, cea mai bună plantație de la munte. La cât se ridică INVESTIȚIA și care este CÂȘTIGUL ANUAL
Bogdan Petrașcu, din Alba Iulia, a investit în agricultură, deoarece socrii lui aveau un teren în Munții Apuseni. A mizat pe cultura de afin, pe care o consideră foarte profitabilă, întrucât investiția la hectar este 10.000 de euro (fără teren), iar în al șaselea an (când ajunge la maturitate) producția se ridică la circa 5.000 de kilograme. Prețul mediu al unui kilogram de afine este 30 de lei, iar astfel ar putea face dintr-un hectar de afine 150.000 de lei (circa 32.000 de euro). Din această sumă trebuie scăzute anumite cheltuielile cu culesul, întreținerea sau transportul.
„La noi în județ sunt foarte puțini producători de afine, dar și la nivel de țară. Cultura se pretează cel mai bine pentru zonele de munte pentru că acolo solul e destinat pentru așa ceva. Terenul trebuie să fie îngrădit și este un mare avantaj dacă există în apropiere o sursă de apă. În cinci ani se amortizează totul! În primul an este doar investiția, în al doilea an sunt cheltuieli de întreținere, în anul trei plantele încep să producă, dar destul de puțin, doar să vezi cum este soiul de fructe. În al patrulea an începi să recuperezi o parte din bani, iar în anul cinci se amortizează investiția. Din al șaselea mergem doar pe profit„, a explicat Bogdan Petrașcu, corespondentului Mediafax.
Plantația sa se află în al șaselea an. Afinele le vinde în supermarketurile din Alba, în marile orașe din țară, iar de curând a început să exporte și în Germania prin comerț intracomunitar.
80% dintre fructe, Bogdan le comercializează în stare proaspătă, iar 20% le procesează, deoarece nu mai au aspect comercial, dar, în schimb, sunt foarte gustoase și face din ele gem, compot și sirop.
De câțiva ani, el s-a extins, iar pe lângă preparate pe bază de afine mai produce gemuri de caise, piersici, coacăză, zmeură, căpșuni, dar și siropuri, de brad, mentă, vișine, soc, păpădie, precum și compoturi din fructe care cresc bine în zona de munte.
La Alba Iulia și-a înființat o grădină, iar aici cultivă roșii, castraveți, ardei și alte legume cu care face zacuște, sosuri de ardei capia, dulce sau picant, ketchup, sos picant de roșii cu usturoi pentru fripturi, gem de ardei iute, sucuri de tomate, ardei iuți, castraveți, gogonele în oțet sau salate asortate.
Astfel, Bogdan Petrașcu a creat un adevărat business cu produse pe bază de legume sau fructe, iar majoritatea materiei prime – exceptând cele făcute din legume – provine din zona Munților Apuseni. Iar pentru că nu a dat greș cu producția de afin, Bogdan vizează, în viitorul apropiat, extinderea culturii de afin cu încă un hectar.
Dieta cu afine te scapă de kilogramele în plus!
Există fructe, legume sau diverse alimente care pot fi numite cu ușurință „minuni de la Dumnezeu”. În ceea ce privește partea cu minunile, vă mărturisesc că îmi amintesc aproape în fiecare zi replica „peștele macrou nu este un pește, este o minune„, auzită în timpul unui interviu cu un doctor cardiolog.
Replica a avut o sonoritate așa de mare și un impact atât de puternic încât am început să mănânc mult mai des pește, deși făcea parte dintre preferințele mele culinare cu mult timp înainte.
Același lucru poate fi spus – cu același entuziasm – și despre afine. Aceste minuni micuțe sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți.
Reducerea grăsimilor, reducerea radicalilor liberi, combaterea aspectelor negative ce țin de metabolism, promovarea unor niveluri mai bune ale insulinei, sprijin pentru sănătatea oculară, prevenirea diferitelor boli și a cancerului sunt, pe scurt, avantajele pe care ți le va aduce consumul de afine… necondiționat și fără indicații contradictorii.
Afinele sunt bogate în vitamina C care menține un sistem imunitar echilibrat și sănătos. De asemenea, afinele conțin vitamina A, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor și seleniu.