EXCLUSIV | Cum a ajuns Bucureștiul cu rezerva de gaze pentru încălzirea locuințelor doar până în ianuarie. Șeful ELCEN: ”Dacă mai ține un pic Dumnezeu cu noi, n-ar fi rău, ca să trecem cu bine iarna”
This browser does not support the video element.
Gazele naturale de care dispune în prezent Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, dar și unul dintre cei mai importanți producători de electricitate din România, ar ajunge, într-un scenariu optimist, în care vremea ar fi mai degrabă primăvăratică în această iarnă, până la sfârșitul lunii ianuarie, iar în cel pesimist, cu temperaturi foarte joase, doar încă aproximativ o lună și jumătate, până la finalul acestui an, a spus, într-un interviu pentru Gândul, Adrian Tudora, director general al ELCEN.
Adrian Tudora a detaliat stadiul discuțiilor cu principalul producător de gaze naturale din țară, Romgaz, și nu numai, pentru încheierea contractului privind furnizarea gazelor necesare pentru producerea energiei electrice, ambele componente ale producției funcționând simultan.
În prezent, ELCEN are semnat cu Romgaz un contract pentru furnizarea de gaze naturale doar pentru producerea necesarului de energie termică pentru populație în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, la un preț stabilit de OUG 27/2022, adică 150 de lei.
Adrian Tudora se declară optimist și spune că, dacă nici rețelele nu pică, având în vedere vechimea lor, problema gazului pentru energia termică nu este una reală.
În același timp, ELCEN produce și energie electrică, iar gazele necesare pentru această componentă sunt încă în stadiu de negocieri. Directorul general ELCEN – unde acționar, pe lângă stat, este chiar Romgaz, cu aproape 2,5% – a dezvăluit pentru Gândul un preț pe care îl discută cu partenerii de dialog, asta în contextul în care statul decontează pentru furnizori cel mult 1.300 de lei/MWh.
O altă provocare este faptul că Romgaz cere în avans plata gazelor, conform documentelor companiei, iar ELCEN are de recuperat de la Termoenergetica o datorie care a ajuns la aproape 800 de milioane de lei. În cazul datoriilor, spune Adrian Tudora, compania continuă demersurile în instanță, care ar putea duce la executarea titlurilor și chiar la poprirea conturilor Termoenergetica, dacă nu vor primii banii datorați nici după ce Primăria Capitalei va putea să crească gradului de îndatorare, care i-ar permite și să acopere restanțele pentru ELCEN.
Electrocentrale București asigură căldură în sistem centralizat pentru aproximativ 550.000 de apartamente din Capitală.
”Pentru o estimare a perioadei acoperite cu gaze, contează vremea de afară”
De ce cantitate de gaz are nevoie ELCEN pentru a asigura bucureștenilor energia termică pentru sezonul rece actual (noiembrie – martie/aprilie), respectiv de ce cantitate dispuneți în prezent, în depozitele și din contractele cu Romgaz, și pentru ce perioadă ar ajunge?
Cu Romgaz avem deocamdată contract pentru energia termică, iar pentru electrică, încă nu avem nimic contractat, nimic semnat, dar noi avem magazia ELCEN, pe care o folosim la momentul acesta.
Acum, în ceea ce privește cantitățile și perioada pe care o avem acoperită, este greu de spus. De ce? Fiindcă sunt niște estimări și contează foarte mult vremea de afară. Dacă este vreme caldă, sigur, putem să vorbim până la sfârșitul lunii ianuarie. Dacă vremea se răcește brusc și brutal, putem să estimăm inclusiv decembrie. Dar subliniez cu două linii că este o estimare, o aproximare.
Vorbim de gazele pentru energia termică a populației?
Nu, vorbesc de tot (inclusiv gaze pentru energie electrică – n.r.). Pentru populație, energia termică este asigurată de Romgaz pentru tot sezonul rece, iar pe energia electrică, vorbesc de magazia ELCEN, asta în ideea în care nu contractăm nimic din afară. Dar există discuții cu reprezentanții Romgaz și nu numai, și cred că o să setăm (reglăm – n.r.) și problema aceasta. Deocamdată, asta este situația, dar nu e o situație cu care să plecăm tot sezonul rece și care se va perpetua. Suntem în negocieri, suntem în discuții, probabil că o să o setăm la un moment dat.
Nu aveți toată cantitatea necesară pentru energia termică a populației. Nu ar trebui să încheiați contractul cu Romgaz? Când estimați că îl veți încheia?
Este contract cu Romgaz încheiat și toată cantitatea este prin OUG 27 stabilită, și au obligația să ne asigure. Deci, pentru energia termică – aici avem câteva diferende cu Romgazul, dar, sigur, suntem în discuții, deocamdată, pe interpretarea noțiunii de producător de energie termică. ELCEN nu produce doar energie termică, produce în cogenerare, în mod automat produce și energie electrică. Aici este o sintagmă care ne dă un pic bătăi de cap. Dar, sigur, împreună cu Ministerul Energiei și cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), probabil că o să o setăm la un moment dat și să mergem mai departe. De asta zic că suntem într-o perioadă de discuții și negocieri.
Acesta ar fi impedimentul principal în concretizarea negocierilor cu Romgaz?
Da, să zicem că ăsta ar fi impedimentul principal. Dar nu plecăm la drum doar cu aceste arme, pe parcurs încercăm să reglăm cu toții.
”Problema gazului pentru energia termică nu este una reală”
Ce se întâmplă în cazul consumatorilor non-casnici, deci nu populația, dacă nu se încheie acest contract – mă refer la spitale, unități de învățământ, instituții Pentru ei ar putea fi o pană, o penurie de energie?
Acum, dacă e să o luăm tehnic, chiar și consumatorii non-casnici de energie termică sunt conectați în aceleași rețele cu cei casnici. Deci nu pot să opresc doar la cei non-casnici și să alimentez casnicii. Deși gazul, să zicem, are două componente, într-adevăr, casnic și non-casnic. Dar va fi tratată la pachet problema, să spun așa, dacă ar apărea o problemă.
Eu spun că nu apare nicio problemă pe zona asta. Decât dacă, nu știu, instalațiile pe care le știm că au și ele o durată de viață depășită, atât la noi, cât și la Termoenergetica, să nu ne joace ceva feste, dar problema gazului pentru energia termică eu zic că nu este o problemă reală.
Dar pentru cea electrică?
Sigur, este pentru cea electrică. Aici este discuția, de fapt. Fiindcă eu nu pot să produc doar termică, produc și electrică. Ca să produc termică, trebuie să bag gaz atât pentru electrică, cât și pentru termică, pentru că ELCEN produce simultan cele două energii, nu le putem separa în producție.
În cazul fericit în care aveți suficiente gaze, se poate vinde din cantitatea de gaze contractată? De exemplu, dacă e foarte cald și nu consumați tot pentru necesarul de consum, puteți să le vindeți pe bursă, să le valorifice cumva ELCEN?
Nu, nu ca să le valorificăm. Există prevederi contractuale, în cazul în care vom avea un contract cu Romgaz, pentru echilibrare. În cazul în care eu, ELCEN, anunț Romgaz, pentru o cantitate pe care mi-o livrează și nu pot să o consum, din „n” motive, sigur, pentru echilibrare, acea cantitate poate să intre ori înapoi, să nu o iau, și să rămână, dacă e, în depozit, sau să o echilibrez.
Adică să vă dea banii înapoi, într-un fel.
Ceva de genul, da. Ca să nu producem dezechilibre în sistem.
”Nu am ajuns în situația să executăm Termoenergetica”
Legat de datoriile pe care le are Termoenergetica față de ELCEN, respectiv șapte facturi restante de aproximativ 712 milioane de lei, la data de 13 noiembrie …
Pe 14 s-a emis și factura lunii octombrie, undeva la 84 de milioane de lei, deci ne apropiem de 800 de milioane de lei.
Ce faceți în privința datoriilor, din moment ce, din informațiile publice, ELCEN are titluri executorii pentru 535 milioane de lei împotriva Termoenergetica?
Da, este drept, însă ieri (marți – n.r.), a apărut o știre din partea domnului primar general cum că domnul premier Nicolae Ciucă a dispus crearea cadrului legal de a mări gradul de îndatorare a Primăriei Capitalei și de a permite Primăriei să se crediteze pentru plata tuturor datoriilor către Termoenergetica, inclusiv către ELCEN.
Dacă acest lucru se întâmplă, sigur, vor începe niște negocieri. Oricum, noi suntem în discuții și cu reprezentații Guvernului, ai Primăriei Capitalei și ai Termoenergeticii. Încercăm să evităm situațiile neplăcute, că nimeni nu are niciun interes de genul acesta.
Deci sunteți optimist că ELCEN va primi banii de la Primăria Municipiului București?
Încercăm să fim optimiști, că altfel…
Dar pe acele titluri executorii de care spuneam mai înainte de ce nu le executați pentru recuperarea banilor?
Pentru că nu am ajuns în situația aceea, noi facem demersurile în continuare, legale, dar sunt niște termene și niște pași care trebuie urmați, nu suntem încă în situație de a le executa.
”Este greu de spus când va fi semnat contractul cu Romgaz”
În ceea ce privește negocierile cu Romgaz, puteți să ne dezvăluiți cam care este prețul pentru gazele destinate energiei electrice pe care îl discutați?
Aici putem să mai discutăm, fiindcă nu este stabilit, dar aș putea să spun un 700 de lei / MWh. Dar nu e un preț stabilit, suntem în discuții. Vor intra mai mulți factori în calcul.
Vă așteptați ca săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare să semnați contractul cu Romgaz?
Este greu de spus. Pentru că și dânșii au procedurile lor interne, este vorba de Consiliul de Administrație al dânșilor, de Adunarea Generală a Acționarilor, nu știu când sunt convocate, când se țin. Deci și dânșii trebuie să vină cu un mandat, sunt chestiuni legate de bucătăria internă a fiecăruia.
Trebuie să fim optimiști, că nu avem încotro, așa plecăm acasă, Toți oamenii implicați depun toate eforturile să fie bine. Și eu sper să fie bine.
Provocările sunt mari – războiul, piața gazelor, piața energiei electrice, piața de muncă, instalațiile învechite –, deci avem foarte multe provocări, dar am acceptat lupta și mergem până la capăt. Acum, dacă mai ține un pic și Dumnezeu cu noi, n-ar fi rău. Căldură nu numai afară, ci și în casă, să trecem cu bine iarna.