Prima pagină » Economic » Cum a ajuns Portugalia „paradisul” pensionarilor europeni

Cum a ajuns Portugalia „paradisul” pensionarilor europeni

Cum a ajuns Portugalia
Portugalia, împotmolită în criză, suscită interesul unui număr tot mai mare de pensionari europeni în căutarea unei vieți ușoare, atrași de scutiri fiscale generoase și prețuri imobiliare în scădere puternică.

Portugalia, împotmolită în criză, suscită interesul unui număr tot mai mare de pensionari europeni în căutarea unei vieți ușoare, atrași de scutiri fiscale generoase și prețuri imobiliare în scădere puternică, informează Mediafax, citând AFP.

„Mulți englezi, germani și scandinavi, în căutare de soare, trăiesc deja în Portugalia, iar numărul francezilor este în creștere”, a declarat Carlos Vinhas Pereira, președintele Camerei de comerț și industrie franco-portugheză.

Pentru a atrage mai mulți străini, guvernul portughez a redus povara fiscală astfel că de la începutul acestui an toți pensionarii europeni din sectorul privat care se instalează pentru prima oară în Portugalia sunt scutiți de impozitele pe pensii percepute în țările de origine.

„Măsurile de austeritate aplicate de guvern pentru satisfacerea exigențelor troicii creditorilor au contribuit la reducerea cererii interne, de unde și ideea de a apela la străinătate pentru relansarea activităților”, a spus Vinhas Pereira.

Facilitățile fiscale acordate străinilor nu au provocat nemulțumire în țara unde autoritățile au declarat război fraudei fiscale și au majorat puternic impozitele percepute portughezilor pentru creșterea încasărilor bugetare.

Erwin Mohr, vicepreședinte al asociației proprietarilor străini din Portugalia, stabilit în Portimao (Algarve) acum 19 ani „pentru scăpa de zăpada din Germania”, crede că țara este pe cale să devină Florida Europei, sau un paradis fiscal pentru noii pensionari.

„Un cuplu de pensionari germani instalat în Portugalia cheltuiește ușor 1.500-2.000 de euro pe lună, ceea ce compensează lipsa câștigului pentru fiscul portughez. Fără pensionari, economia din Algarve s-ar prăbuși”, a spus Mihr.

Pereira a arătat că la sfârșitul lui 2011 Institutul Național de Statistică a înregistrat 735.000 de locuințe goale în Portugalia. El a adăugat însă că spre deosebire de Spania în Portugalia nu s-a format o bulă imobiliară și nu există orașe fantomă.

Numeroși portughezi supraîndatorați și-au pierdut casele, iar băncile oferă condiții avantajoase de creditare cumpărătorilor străini.

„În Algrave poate fi obținut un credit de 120.000 de euro cu o dobândă de 1,5% pentru un apartament de 100 de metri pătrați pe plajă, care poate fi ulterior închiriat, a declarat Ivo Agostinho, agent imobiliar.

În ultimii trei ani, prețurile imobiliare au scăzut cu curca 30% în Portugalia, dar la Lisabona s-au stabilizat, așa că este un moment bun să cumperi, a spus un alt agent imobiliar.

Nu toți pensionarii străini se pot bucura de avantajele fiscale oferite de autoritățile portugheze, ci doar cei din sectorul privat, în anumite condiții.

Berthold Grandy, director juridic la Camera de comerț și industrie germano-portugheză, a avertizat că aceste facilități se acordă numai după verificarea acordurilor între state privind dubla impozitare, pentru a evita surprizele neplăcute în țara de origine.

Citește și