Prima pagină » Economic » Cum a calculat Ponta creșterea economică. Șeful INS: „Nu m-a sunat absolut nimeni”

Cum a calculat Ponta creșterea economică. Șeful INS: „Nu m-a sunat absolut nimeni”

Cum a calculat Ponta creșterea economică. Șeful INS:
Tudorel Andrei, șeful Institutului Național de Statistică (INS), a declarat pentru gândul că cifrele privind creșterea economică prezentate de premierul Victor Ponta miercuri seara în cadrul dezbaterii televizate nu sunt cele care vor fi comunicate oficial vineri de INS, precizând că nu a fost sunat de primul ministru pentru a-i furniza în avans datele care nu trebuie făcute publice până pe data de 14 noiembrie.

Candidatul PSD la președinție, Victor Ponta, a declarat miercuri seara la B1 TV că „vineri, INS anunță că în trimestrul 3 avem creștere economică peste 1% și că în primul trimestru s-a recalculat și nu am fost niciodată în recesiune”.

„Nu am văzut emisiunea de aseară. Mi-au povestit colegii. Nu ne-a sunat nimeni de la Guvern pentru a primi în avans datele privind PIB, care vor fi comunicate pe 14 noiembrie, conform calendarului stabilit.  Cifrele anunțate probabil au fost calculate de staff-ul premierului, pornind de la prognozele Comisiei Europene pe trimestrul al treilea și trimestrul al patrulea. Pot fi recalculate valorile pentru trimestrul întâi și trimestrul al doilea prin programul Demetra (o interfață a Eurostat n.n.). Orice persoană poate face aceste calcule oricând”, a declarat pentru gândul Tudorel Andrei, președintele INS.

Întrebat de gândul dacă a fost sunat de premierul Victor Ponta pentru a-i prezenta datele privind creșterea economică, șeful INS a fost ferm: „Nu m-a sunat absolut nimeni”, dând asigurări că nici o persoană din Institutului Național de Statistică nu a încălcat legea. „INS va trebui să prezinte datele în continuare pentru orice guvern, și acum și peste două luni și mai târziu”, a explicat Tudorel Andrei.  

Legea de funcționare a INS, 226/2009, prevede că „Difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum și tratamentul preferențial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu și atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte”.

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 1% în trimestrul al treilea față de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că țara a ieșit din recesiunea tehnică în care a intrat la jumătatea anului, potrivit unei estimări a Comisiei Europene, prezentate în urmă cu 10 zile.

Pentru ultimele trei luni, Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 1,6% față de intervalul iulie-septembrie, se arată în raportul de toamnă al Comisiei Europene privind prognozele economice în UE.

Raportat la perioada similară din 2013, creșterea PIB va fi de 1,1% în al treilea trimestru și de 1,6% în următorul trimestru.

Avansul trimestrial al PIB va încetini la 0,3% în primele trei luni ale anului viitor și se va stabiliza la 0,4% pe parcursul celorlalte trei trimestre, potrivit raportului.

Comisia anticipează o creștere economică anuală de 2% în primul trimestru din 2015 și de 3,4% în cel de-al doilea trimestru, avansul urmând să se tempereze la 2,8%, respectiv 2,5% în următoarele două trimestre.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, având două trimestre consecutive de contracție a PIB. Economia a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după un declin de 0,1% în primele trei luni.

Institutul Național de Statistică va publica pe 14 noiembrie estimarea semnal privind evoluția PIB în trimestrul al treilea.

Comisia Europeană a redus recent semnificativ prognoza privind economia României în acest an, ca urmare a încetinirii creșterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, față de o creștere de 2,8% estimată în iunie. Și prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, față de proiecția de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

 

Citește și