Cum a contribuit divizia din România la pierderi de 1,44 miliarde de euro pentru Erste
„Profitul nostru net a fost serios afectat de doi factori: situația costurilor de risc din România și conversia creditelor în valută în forinți în Ungaria. Am rezolvat problemele în ambele țări”, a declarat Andreas Treichl, CEO-ul grupului austriac Erste.
În trimestrul al patrulea, grupul Erste a înregistrat un profit de 42 de milioane de euro, după ce în primele nouă luni ale anului trecut a consemnat o pieredere netă de 1,48 de miliarde de euro.
Venitul net din dobânzi s-a redus anul trecut la 4,49 de miliarde de euro de la 4,68 de miliarde de euro în 2013, în special pe fondul ratei scăzute a dobânzilor din mediul bancar și al efectelor de curs valutar.
Venitul net din taxe și comisioane a crescut la 1,87 de miliarde de euro de la 1,8 miliarde de euro, datorită îmbunătățirii rezultatelor diviziei de gestionare a activelor. Rezultatul net din tranzacționare a avansat la 242,3 milioane de euro, de la 218,8 milioane de euro, în timp ce venitul operațional a scăzut cu 1,7%, la 6,87 miliarde de euro de la 6,99 miliarde de euro.
„Afacerile subsidiarelor noastre din alte țări au mers foarte bine, date fiind provocările presupuse de mediul bancar în prezent. Pentru prima oară din 2011, observăm o îmbunătățire a creditării, cu 1 miliard de euro, în timp ce calitatea creditelor a continuat să crească. Dat fiind capitalul puternic de care dispunem, estimăm că acest trend va continua în 2015”, a declarat Treichl.
Cheltuielile administrative generale au scăzut cu 2,8% în 2014, la 3,78 de miliarde de euro de la 3,89 miliarde de euro în anul precedent, în principal datoriă declinului cheltuielilor cu personalul, pe fondul reducerii numărului de angajați. Această evoluție a determinat raportarea unui profit operațional de 3,09 miliarde euro (-0,3% față de anul anterior) și a unui raport cost/venit de 55,1%, comparativ cu 55,7% în 2013.
Pierderea netă din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere s-a majorat cu 21,7%, la 2,16 miliarde de euro, respectiv 169 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienți. La această pierdere a contribuit și creșterea costurilor de risc în România rezultate din reducerea portofoliului de credite neperformante.
Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătățit la 68,9% anul trecut față de 63,1% în 2013.
Taxele pe venit au crescut la 509,4 milioane de euro. Capitalul total conform IFRS s-a diminuat la 13,4 miliarde de euro, față de 14,8 miliarde de euro. Capitalul comun de rangul 1 (CET 1, implementat integral) a scăzut la 10,6 miliarde euro față de 11,2 miliarde euro (Basel 2.5) la sfârșitul anului 2013.
Activele ponderate la risc (implementate integral) au crescut la 100,6 miliarde euro de la 97,9 miliarde de euro la finalul anului 2013. Indicele capitalului comun de rangul 1 (CET1, implementat integral) s-a situat la 10,6%, față de 11,4% (Basel 2.5), iar indicele de capital total (Basel 3, implementat integral) a scăzut la 15,7% față de 16,3% (Basel 2.5) la sfârșitul anului 2013.
Totalul activelor s-a situat la 196,3 mililarde euro. Portofoliul net de credite către clienți a crescut ușor la 120,8 milliarde euro de la 119,9 miliarde de euro la sfârșitul anului 2013. Raportul credite/depozite s-a situat anul trecut la 98,6% (la sfârșitul anului 2013: 98%).
Erste estimează că profitul operațional va scădea cu aproximativ 5% în acest an, pe fondul unor rezultate mai slabe, dar sustenabile în Ungaria și România, și al ratei scăzute a dobânzilor din mediul bancar.
De asemenea, grupul anticipează o creștere a portofoloului de credite și un declin important al costurilor de risc.
BCR, cea mai mare bancă din România, a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), după ce în 2013 atinsese un profit de aproape 600 milioane lei, în condițiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curățarea bilanțului de neperformante.
„BCR și-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera soluționarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumăm complet impactul asupra profitabilității pe termen scurt, considerând că reducerea creditelor neperformante este vitală pentru restabilirea creșterii creditării și a performanței financiare. BCR beneficiază de o capitalizare robustă, care permite băncii să absoarbă cu ușurință restructurarea bilanțului și să susțină mai departe o creștere sustenabilă pe toate liniile de afaceri”, a declarat într-un comunicat Adriana Jankovicova, vcepreședinte financiar al băncii.
BCR, membră a grupului Erste, a accelerat reducerea volumului de credite neperformante și a vândut pachete de două miliarde lei, astfel că nivelul finanțărilor neperformante a scăzut cu 24% față de anul anterior.