Potrivit Business Insider, care citează un clasament alcătuit de The Wall Street Journal, „The Billion-Dollar Startup Club”, în anii următori vor apărea tot mai multe asemenea startup-uri surprinzătoare.
Dropbox: 10 miliarde de dolari
Drew Houston (foto) este un antreprenor american, cunoscut pentru înființarea Dropbox. Potrivit Forbes, acesta are o avere netă de 1,2 miliarde dolari. Drew s-a născut în Acton, Massachusetts, în 1983 și a urmat liceul Acton-Boxborough Regional, în anii 1990. Ulterior, a absolvit facultatea de Stiințe Cibernetice din cadrul MIT (Massachusetts Institute of Technology), unde a fost membru al fraternității studențești Phi Delta Theta, unde s-a întâlnit cu Arash Ferdowsi, viitorul cofondator și director tehnologic al Dropbox. În trecut, Drew a lucrat în startup-uri precum Bit9, Accolade și Hubspot.
Dropbox reprezintă cea mai de succes investiție din incubatorul Y Combinator și se numără printre cele mai bune startup-uri din Silicon Valley. „Se spune că există cinci oameni, cu care îți petreci cel mai mult timp. Gândește-te un minut: pe cine ai include în acest cerc de cinci oameni? Am vești bune pentru tine: MIT este unul din cele mai bune locuri din lume în care îți poți clădi cercul de prieteni. Dacă nu aș fi venit aici, nu l-aș fi întâlnit pe Adam sau pe Arash și Dropbox nu ar fi existat. Am învățat că trebuie să am în jur oameni care să mă inspire, dincolo de orice talent și muncă grea. Dacă prietenii lui Michael Jordan ar fi stat în Italia, ar mai fi intrat baschetbalistul în NBA? Cercul tău te motivează să fii mai bun, așa cum m-a motivat Adam pe mine”.
Dropbox le permite utilizatorilor să stocheze și să partajeze fișiere pe internet, având peste 200 milioane de utilizatori la nivel global. Startup-ul a obținut până acum o finanțare de 1,1 miliarde dolari, iar printre principalii investitori se numără Accel Partners, Benchmark Capital și Greylock Ventures.
Airbnb: 10 miliarde de dolari
Brian Joseph Chesky a înființat serviciul hotelier Airbnb în 2008. Acesta a crescut în Niskayuna, New York și a urmat cursurile RISD (Rhode Island School of Design), unde s-a întâlnit cu Joe Gebbia, care a devenit ulterior cofondatorul și directorul de produse al Airbnb.
În timp ce se afla la RISD, unde Chesky a obținut un BFA (Bachelor of Arts) în Design Industrial, tânărul și alți doi amici au coordonat echipa de hochei NADS. Chesky a declarat că aceasta a fost „cea mai mare creație a sa”. Antreprenorul se bazează pe o filozofie simplă: „gustă din mâncarea câinelui, înainte să îi umpli bolul”. Ca urmare, el însuși folosește Airbnb.
Chesky și Joe Gebbia au devenit colegi de cameră în 2008, pe când locuiau în San Francisco. Cei doi se aflau într-un moment dificil din punct de vedere financiar și nu aveau joburi, dar au prins o oportunitate: în oraș urma să se desfășoare o conferință de Design Industrial, susținută de IDSA (Industrial Design Society of America) și multe hoteluri erau supraîncărcate. Băieții au vrut să facă un ban prin închirierea casei și au cumpărat trei paturi, după care au înființat site-ul „Air Bed and Breakfast”. Acesta a fost începutul Airbnb. În februarie 2008, absolventul de Harvard și arhitectul tehnologic Nathan Blecharczyk a devenit al treilea membru al echipei.
În 2008, când Airbnb s-a lansat, serviciul avea doar doi clienți, „iar unul dintre ei era Chesky”. Treptat, compania s-a extins și acum are 60.000 de utilizatori. Până acum, Airbnb a primit o finanțare de 794,8 milioane dolari de la investitori precum Andreessen Horowitz, Founders Fund, Sequoia Capital și Greylock Partners.
Chesky a fost nevoit să își ceară scuze pentru „cazul EJ”, un rezident din San Francisco, a cărui casă a fost deteriorată de un chiriaș de pe Airbnb. EJ a așteptat 14 ore ca să ia contact cu echipa de customer service de la Airbnb.
Pinterest: 11 miliarde de dolari
Ben Silbermann, fondatorul Pinterest, are 31 de ani și a crescut în Des Moines, Iowa. În 1998, Silbermann a început să urmeze cursurile Research Science Institute în cadrul MIT și în 2003, a absolvit Yale College.
Înainte de a înființa Pinterest, Silbermann a lucrat la Google, în divizia de publicitate online. La scurt timp, a plecat din companie, pentru a dezvolta propriile aplicații de iPhone, alături de colegul Paul Sciarra. După mai multe încercări eșuate, a colaborat cu Evan Sharp, pentru a crea Pinterest, inspirată de pasiunea sa din copilărie de a colecționa diverse lucruri.
În mai 2014, compania Pinterest era evaluată la 5 miliarde de dolari, iar după ultima rundă de finanțare, a ajuns la 11 miliarde de dolari. Rețeaua le permite utilizatorilor să partajeze lucruri online, prin „agățarea la avizier” a imaginilor și conținutului. Pinterest a primit până acum o finanțare de 762,7 milioane de dolari, de la investitori precum Andreessen Horowitz, Bessemer Venture Partners și Rakuten.