Cum a devenit statul român acționar majoritar la Șantierul Naval DMHI Mangalia
„Damen va cesiona către SN 2 Mai SA un pachet de acțiuni reprezentând 2% din capitalul social al societății mixte. Se urmărește ca, prin această tranzacție, structura de acționariat să devină: 51% SN 2 Mai SA (n.n.- deținută de statul român, prin Ministerul Economiei) și 49% Damen. Cesiunea se va face în mod gratuit și nu va fi condiționată în alt mod”, se arată într-un comunicat al SN 2 Mai Mangalia transmis Bursei de Valori București.
Totodată, „creanța DSME față de DMHI, în valoare estimată de aproximativ 830 de milioane de dolari SUA (…) este cesionată către Damen în contravaloarea sumei de 10.000 de dolari SUA”. Iar după cesiunea gratuită, amintită mai sus, „Damen se obligă să cesioneze SN 2 Mai SA un procent de 51% din valoarea creanței (reprezentând aproximativ 423 de milioane de dolari SUA) în schimbul sumei de 5.100 de dolari SUA”, se mai arată în comunicat.
Ministerul Economiei anunțase, joi, că a finalizat negocierile cu Damen Shipyards Group, astfel ca statul român să devină acționar majoritar, cu 51% din acțiuni, la Șantierul Naval DMHI Mangalia. „Negocierile dintre statul român și investitorul strategic interesat în Șantierul Naval DMHI Mangalia au fost finalizate în seara zilei de miercuri, 21 martie. Astfel, Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia va renunța la exercitarea dreptului de preferință cu privire la achiziția pachetului de acțiuni deținut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries SA Mangalia, urmând ca, ulterior, Damen Shypyards Group să cesioneze, cu titlu gratuit, către Șantierul Naval 2 Mai SA, 2% din pachetul de acțiuni, astfel încât structura de acționariat a Societății Mixte care rezultă în urma asocierii să arate astfel: 51% Șantierul Naval 2 Mai SA (deținut de statul român), și 49% Damen Shipyards Group”, se arăta într-un comunicat al ministerului.
„Oferta fermă autentificată va fi depusă în scris în cursul zilei de astăzi (n.n.- joi) la sediul Șantierului Naval 2 Mai. După Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor SN 2 Mai SA Mangalia, care va avea loc în data de 30 martie, partea română va intra în discuții pentru elaborarea statului societății mixte”, precizează ministerul.
Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă a declarat că este mulțumit că negocierile s-au finalizat cu succes pentru partea română și a susținut că, în calitate de acționar majoritar, statul român va putea să protejeze forța de muncă înalt calificată din șantierul Naval.
„Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când statul român preia controlul asupra unui obiectiv industrial strategic privatizat. Din calitatea de acționar majoritar putem să protejăm eficient interesele statului român și putem să protejăm inclusiv forța de muncă înalt calificată de la Șantierul Naval”, a declarat Dănuț Andrușcă.
Șantierul naval Daewoo din Mangalia a fost înființat în 1997 ca un joint-venture între Daewoo și Șantierul Naval 2 Mai Mangalia.