Prima pagină » Economic » Cum a fost ZIUA BOICOTULUI pentru marile rețele comerciale. George Bădescu: ”Încercăm să găsim soluții, dar va fi greu să fie toată lumea fericită”

Cum a fost ZIUA BOICOTULUI pentru marile rețele comerciale. George Bădescu: ”Încercăm să găsim soluții, dar va fi greu să fie toată lumea fericită”

Cum a fost ZIUA BOICOTULUI pentru marile rețele comerciale. George Bădescu: ”Încercăm să găsim soluții, dar va fi greu să fie toată lumea fericită”
George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România

Marii retaileri au funcționat normal luni, 10 februarie, ziua în care câțiva lideri naționaliști au îndemnat românii să boicoteze supermarketurile, iar traficul a fost unul obișnuit pentru această zi din săptămână și din an, a spus George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), în exclusivitate pentru Gândul. Reprezentantul celor mai importante lanțuri comerciale susține că ponderea producătorilor români la raft este, în medie, de 70%.

Dincolo de provocările de pe acest segment foarte concurențial și de gradul redus de asociere al fermierilor, șeful Asociației Marilor Rețele Comerciale îndeamnă românii să vadă partea plină a paharului, respectiv creșterea economică a României, care a ajuns să aibă un PIB peste multe țări din regiune.

Românii au mers să își facă luni cumpărături într-un ritm normal pentru o zi din februarie, dincolo de boicotul la care au fost chemați de Călin Georgescu sau George Simion, pe fundul unor nemulțumiri privind prezența la raft a producătorilor locali.

„Magazinele sunt deschise, funcționează normal, conform programului. Angajații sunt prezenți și încearcă să răspundă, ca de obicei, cât mai prompt cerințelor formulate de clienți, care pot găsi pe rafturi produsele de care au nevoie, produse românești, sortimentele pe care le doresc, dar și oferte dedicate sărbătorilor din cursul lunilor februarie – martie”, a spus George Bădescu, pentru Gândul.

Potrivit acestuia, traficul comercial pare să fie caracteristic unei zile de luni, de la început de februarie.

„Noi am fost, suntem și rămânem deschiși și atenți la toate mesajele venite dinspre consumatori”, a precizat directorul executiv al AMRCR, în contextul declarațiilor din aceste zile privind boicotarea supermarketurilor.

Care este ponderea la raft a producătorilor locali

Întrebat despre mesajele venite din partea unor producători locali, care se plâng că nu au suficient de mult spațiu la raft, și despre modul cum le soluționează, George Bădescu a precizat că producătorii români ocupă, în medie 70% din rafturile marilor magazine.

„Așa cum a confirmat și domnul ministru al Agriculturii, ponderea mărfurilor procesate în România pe raft este, în medie, de 70%, variind, bineînțeles, în funcție de sezon. De exemplu, chiar perioada pe care o traversăm, ianuarie-martie, este una mai puțin ofertantă din acest punct de vedere, având în vedere clima României. Depinde și de formatul magazinului, adică de mărimea acestuia, de locația lui, de profilul consumatorului. Deci media este de 70%, sunt diverse variabile. Este și atât, poate mai puțin de atât, dar și mai mult de atât. De exemplu, la carnea de pasăre, în general, prezența la raft este de 100%”, a detaliat directorul executiv al AMRCR.

George Bădescu admite că în acest domeniu nu poate fi toate lumea mulțimită, dar că se caută mereu soluții.

„Nu cred că spun un lucru nou atunci când afirm că acest domeniu al comerțului este unul foarte dinamic, dar și foarte concurențial, caracterizat de schimbări rapide și de evoluții care uneori pot fi cu greu anticipate. Din acest punct de vedere, dacă vorbiți de comercianți, în general, care poate simt că nu a fost făcut de ajuns sau poate lucrurile ar fi trebuit analizate altfel, vă pot spune că ne preocupă aceste aspecte și încercăm să venim cu soluții permanent, însă de destule ori situația este aceea că cei care au fost la raft și nu mai sunt sunt supărați sau poate dezamăgiți. La fel și cei care nu sunt la raft și ar vrea să fie au aceeași abordare. Cu alte cuvinte, chiar dacă noi încercăm să găsim soluții sau există poate și alte modalități în care putem să îi sprijinim, va fi greu de ajuns într-un moment în care practic toată lumea să fie foarte mulțumită și relaxată de modul în care se desfășoară comerțul”, a mai spus George Bădescu.

Motivele nelistării sau delistării unor producători locali, spune acesta, țin, de cele mai multe ori, de faptul că produsele lor nu se cumpără sau că au o cantitate prea mică pe care o pot livra.

„Acestea sunt unele dintre cele mai întâlnite situații sau poate că nu au reușit să se mențină. Pentru că, de fapt, să zicem, situația cea mai des întâlnită este aceea în care ei sunt sprijiniți, practic li se oferă această oportunitate de a fi prezenți la raft, însă din diverse motive nu reușesc, după o anumită perioadă, să se mențină la nivelul și standardul necesare, dar și, nu în ultimul rând, din acela că într-adevăr, cererea variază destul de mult în funcție de mulți factori și atunci trebuie să fii capabil să poți să susții un volum și în general un flux comercial și financiar destul de puternic, mai ales în contextul unei concurențe extraordinare. Aceasta este, până la urmă, sursa multor îngrijorări”, a precizat directorul executiv al AMRCR.

„Cred că suntem pe drumul cel bun”

În acest context, George Bădescu crede că este „util și adecvat” pentru noi toți să ne uităm și la partea plină a paharului, care, în opinia lui, este mai mare decât cea cu probleme.

„Cred că va fi dificil ca într-o bună zi să ajungem să spunem că nu mai este nicio problemă, totul e perfect și avem deja foarte sau prea multe produse românești pe raft. Este o țintă de fiecare zi, un efort permanent și de aceea cred că este bine, din când în când, să constatăm că totuși lucrurile au avansat foarte mult și, în general, comerțul alimentar și tot ceea ce reprezintă performanța României aș putea spune chiar în general, este una care, cred eu, nu poate fi subestimată. Dacă acum 10-15 ani am fi discutat despre faptul că vom ajunge să recuperăm și să ne comparăm cu PIB-ul altor state din regiune, să spun așa, poate că nu am fi fost prea convinși de lucrul ăsta. Deci cred că suntem pe drumul cel bun”, a spus George Bădescu.

Situația din magazinele românești este diferită față cea din regiune pentru că realitățile sunt altele, explică directorul executiv al AMRCR, făcând referire la afirmațiile recente ale președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, potrivit cărora în alte state din zonă prezența produselor locale este mai mare decât la noi, argumentând că probabil ei sunt mai dezvoltați.

„Este un subiect complex, pentru că acum nu trebuie uitat că, într-adevăr, dacă vorbim de Uniunea Europeană, noi am aderat în ultimul val și agricultura este armonizată 100% la nivelul Uniunii Europene. Deci România are și un potențial agricol de altă factură, de altă amploare decât poate alte state din zona. Însă aș spune că, totuși, principalul factor care încă nu este neapărat unul care să ne ajute este că nivelul de concentrare, nivelul de asociere în general, chiar și în industria alimentară, încă nu este la nivelul la care să permită, să spunem, performanțe comparabile”, a explicat George Bădescu.

Acesta a adus în discuție și unele schimbări legislative care au fost mai degrabă contraproductive.

„Și din acest punct de vedere aș spune chiar că poate și unele reglementări, care la momentul respectiv au fost considerate ca fiind utile, nu și-au atins probabil scopul pentru care au fost făcute. Asta și din cauza faptului că, uneori, poate nu reușim să înțelegem că orice intervenție administrativă, orice intervenție care propune rezolvări cumva artificiale, nu de piață, nu va face altceva decât va tulbura funcționarea optimă a lanțului de aprovizionare”, consideră directorului executiv al AMRCR.

„N-a existat o dezbatere pe această temă”

În acest context, George Bădescu a detaliat, la întrebarea Gândul, și care este poziția AMRCR privind cea mai recentă inițiativă legislativă, semnată de peste 50 de aleși. Proiectul de lege menit, conform notei de fundamentare, să limiteze „distorsiunile permanente ale liberei concurențe”, care afectează de mulți ani piața bunurilor de larg consum din România, „dominată covârșitor de marile rețele care alcătuiesc comerțul modern”, a trecut tacit în decembrie la Senat, iar pe 3 februarie a fost înregistrat spre dezbatere la Camera Deputaților.

„Respectivul proiect legislativ a trecut tacit la Senat, deci n-a existat o dezbatere pe această temă, a apărut tot în urma unor plângeri care au fost înregistrate din partea unor producători, care în opinia noastră, totuși, nu s-au confirmat, în niciun caz în măsura în care au fost formulate, unii dintre aceștia continuând să lucreze și chiar foarte bine cu retaileri”, a spus George Bădescu.

Potrivit acestuia, propunerile incluse în proiect, dar și la altele care au fost vehiculate în spațiul public se circumscriu unor discuții care au loc la nivelul Uniunii Europene și care acum, după ce toate instituțiile din UE și-au reintrat în activitate în urma alegerilor din 2024, au redeschis discuția referitoare la temele care într-un fel sau altul au dominat agenda în ultima perioadă, referitoare la fermieri, la Green Deal.

„Din acest punct de vedere, rămâne să vedem în ce manieră vor fi ele tranșate la nivelul Uniunii Europene și, bineînțeles, transpuse apoi în legislația națională, cu remarca pe care o fac încă o dată că dacă ne uităm la ultimele, să spunem, piese legislative, la ultimele reglementări care au fost adoptate în ultimii ani, ar trebui să vedem că rezultatul sau influența acestora nu s-a confirmat pe piață, ceea ce înseamnă că trebuie poate să ne gândim la niște formule care să se sprijine pe mecanismele de piață pentru a da rezultate. Altfel, s-ar putea ca, după ce trece această perioadă în care discuțiile, să zic, foarte exaltate și, cum ziceți dumneavoastră (naționalism – n.r.), foarte pline de acest sentiment care ține de apartenența la o țară, să constatăm că noi ne regăsim, mai mult sau mai puțin, la același punct și să continuăm să invocăm tot felul de motive pentru a spune că lucrurile nu merg bine din cauza cuiva”, a declarat directorul executiv al AMRCR.

George Bădescu a confirmat că reprezentanții industriei vor urmări și se vor implica în discuțiile referitoare la modificările recente la unele dintre directivele adoptate la nivelul Uniunii Europene.

„Cred că prima dată se va ajunge la o concluzie la acest nivel, unde știm că și România este foarte implicată”, a conchis directorul executiv al AMRCR.

Recomandările Consiliului Concurenței

În avizul transmis de conducerea Consiliului Concurenței la proiectul de lege depus inițial la Senat se recomandă „prudență în ceea ce privește intervenția statului în activitatea comercială a unor firme private, în sensul să nu conducă la creșterea costurilor și a sarcinilor administrative ale acestora, la blocaje în aprovizionare și la creșterea prețurilor la raft, astfel de efecte având un impact negativ asupra consumatorului final”.

Propunerea venea atunci în contextul în care Consiliul Concurenței discuta, în premieră, în contextul analizei privind avizarea tranzacției de preluare a Profi de către Mega Image, un set de măsuri pentru protejarea furnizorilor, pentru doi ani. Între timp, tranzacția a fost avizată, cu tot cu planul de sprijin pentru furnizori.

Decizia avea un impact potențial asupra a peste 600 de furnizori, după cum declara atunci președintele Consiliului Concurenței, la solicitarea Gândul.

Bogdan Chirițoiu confirmase anterior că a deschis o investigație la Profi, la sesizarea unui furnizor local.

„În baza legii noi privind practice neloiale în comerțul alimentar, am avut discuții cu un producător local care consideră că n-a fost tratat atât de corect de către Profi și am deschis o investigație. În momentul de față, însă, au intrat în procedură de mediere. Deci printr-un mediator Profi și compania D Art, încearcă să găsească o soluție agreabilă pentru ambele părți. Dacă reușește medierea, atunci noi vom opri investigația. Dacă nu reușește remediere, atunci ne vom relua investigația și vom decide ce măsuri luăm și dacă aplicăm sancțiuni”, detalia șeful Consiliului Concurenței la sfârșitul anului trecut.


CITEȘTE ȘI:

Marcel CIOLACU răspunde apelului suveraniștilor la boicot: „Boicotând supermarketurile, boicotăm și producătorii români” – VIDEO

Ministrul Agriculturii, despre boicot. „Eu îi rog pe toţi să dea jos labele de pe FERMIERII şi procesatorii români”. Ce zic marii retaileri

Cine ar avea de suferit cel mai mult de pe urma boicotului supermarketurilor cerut de Călin GEORGESCU, de fapt. Acum s-a aflat totul

Ziua BOICOTULUI supermarketurilor. “Părerea mea este că țăranii sunt cei mai afectați cu această boicotare“

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și