Prima pagină » Economic » Cum a reușit Ungaria să aibă un salariu minim dublu față de România și să piardă doar un milion de locuri de muncă din 1990 până azi

Cum a reușit Ungaria să aibă un salariu minim dublu față de România și să piardă doar un milion de locuri de muncă din 1990 până azi

Cum a reușit Ungaria să aibă un salariu minim dublu față de România și să piardă doar un milion de locuri de muncă din 1990 până azi
România și Ungaria au plecat oarecum de pe aceeași poziție după prăbușirea comunismului. Însă în cele două decenii care au urmat România și-a pierdut industria și odată cu ea aproape două treimi din numărul celor care lucrau în 1990.

România și Ungaria au plecat oarecum de pe aceeași poziție după prăbușirea comunismului. Însă în cele două decenii care au urmat România și-a pierdut industria și odată cu ea aproape două treimi din numărul celor care lucrau în 1990, potrivit Ziarul Financiar.

În acest timp, Ungaria a pierdut doar un milion de salariați din cei cinci milioane de la sfârșitul erei comuniste, iar salariul minim din această țară a ajuns să fie în prezent de două ori mai mare decât cel din România.

Care este „secretul” Ungariei? O politică economică „patriotistă” care sprijină afacerile mici și mjloci, a explicat pentru Ziarul Financiar Janos Szigeti, atașatul comercial al Ambasadei Ungariei la București.

În 1990, numărul de angajați ai României reprezenta circa 48% din populația totală a țării și era mai mare decât întreaga populație a Ungariei. De-a lungul celor două decenii care au urmat, populația României a scăzut de la 23 milioane la 19 milioane. În același interval, România a pierdut 6,5 milioane de angajați, ajungând să aibă 4,3 milioane de salariați în prezent, adică 22% din populația totală, potrivit datelor Organizației Interna­ționale a Muncii (OIM) și ale Băncii Mondiale (BM).

Ungaria a ajuns de la aproape cinci milioane de angajați în 1990, circa jumătate din populația țării, la puțin sub patru milioane de angajați în prezent, adică aproximativ 40% din numărul total de locuitori. (Radu Bostan)

Citește articolul integral în Ziarul Financiar

Citește și