Prima pagină » Economic » Cum ajunge laptele de la 80 DE BANI LITRUL la poarta fermei, la 4 LEI LITRUL în supermarket: „Cu tot respectul, e o informație confidențială”

Cum ajunge laptele de la 80 DE BANI LITRUL la poarta fermei, la 4 LEI LITRUL în supermarket: „Cu tot respectul, e o informație confidențială”

Cum ajunge laptele de la 80 DE BANI LITRUL la poarta fermei, la 4 LEI LITRUL în supermarket: „Cu tot respectul, e o informație confidențială
Prețul laptelui crește de 4-5 ori de la poarta fermei până în frigiderul consumatorului din România, iar cres­cătorii de bovine afirmă că afacerea este din ce în ce mai puțin rentabilă și sunt amenințați cu închiderea.

Din 2007 până în prezent șeptelul de bovine a scăzut cu 30%, până la 2,07 milioane de capete de animale în 2014, potrivit celor mai recente informații disponibile.

Prețul mediu de achiziție al litrului de lapte la poarta fermei, de către procesator, a fost 1,18 lei pe litru în octombrie 2015, la care se adaugă costurile de procesare care variază între 0,3 lei și 1 leu, preț care include analize, costul de procesare, ambalajul, costuri care sunt mai mari la laptele fără lactoză sau la ambalaje „ultrasecurizate”, diferența fiind reprezentată de TVA și marja de venit a supermaketurilor, potrivit lui Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui. El mai afirmă că supermaketurile refacturează multe servicii către furnizor, cum ar fi servicii de marketing, manipulare, apariții în cataloage de promoții etc.

„Îl găsești la raft cu 4,5 lei, dar eu vând litrul de lapte cu 1,5% grăsime cu 2,7- 3,2 lei litru. Prețul la raft e făcut de comerciant. Acesta este format 50% din TVA plus comerciant, iar 50% se împarte între procesator și fermier. Deci dacă dumneavoastră găsiți laptele la raft cu 4 lei, 2 lei reprezintă TVA plus servici­ile comerciantului, iar 2 lei se împart între fermier și comerciant”, a declarat pentru ZF Dorin Cojocaru, care explică că supermarketul pune la dispoziție spațiul, iar procesatorul plătește serviciul. „Nu poți să comentezi pentru că te delistează, dacă te delistează nu mai poți să vinzi marfa”, a adăugat el.

„Cu tot respectul este o informație confidențială. Nu de alta, dar pot să îmi pun partenerul meu de afacere într-o situație neplăcută în momentul în care eu dezvălui prețul de achiziție pe care îl am cu dânsul”, a declarat pentru ZF, Daniel Cirstea, Director general Profi.

Creșterea bovinelor pentru lapte a ajuns o afacere din ce în ce mai puțin profitabilă pentru producătorii care își vând laptele la poarta fermei cu prețuri care pornesc de la 80-85 de bani pe litru și care urcă până la 1,30 -1,40 lei în funcție de cantitatea, calitatea și distanța față de fabrica procesatoare care îl cumpără. De la fabrica procesatoare și până la raft prețul crește de aproape 5 ori, diferența de preț incluzând analizele, procesarea, ambalajul, plata taxelor plus adaosul practicat de supermarketuri pentru servciile de vâznare a unui litru de lapte.

Citește în continuare pe zf.ro

Autor

Citește și