Instituția financiară a îmbunătățit ușor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la creșterea economică a României în 2015, de la 2,8%.
Potrivit BERD, reducerile recente și viitoare ale ratelor dobânzilor în România, permise de încetinirea inflației determinată de scăderea prețurilor energiei și alimentelor, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 și 2016.
Creșterea încrederii în industrie și reducerea stocurilor ar putea conduce la creșterea investițiilor din România, după doi ani.
Totodată, scăderea din ultima perioadă a împrumuturilor neperformante, în urma politicii proactive a băncii centrale în domeniul provizioanelor, este de așteptat că ajute la revenirea creditării.
BERD anticipează și o creștere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbție mai mare de fonduri europene, care rămâne cea mai scăzută din UE.
Pe ansamblu, toate aceste evoluții ar trebui să contribuie la creșterea cererii interne din România, consideră BERD.
Inflația medie anuală va rămâne la un nivel de 0,5% în 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar și ca efect al prețurilor scăzute ale mărfurilor.
România este inclusă de BERD între țările din Europa de Sud-Est, alături de Albania, Bosnia și Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru și Serbia. În această regiune, BERD prognozează, excluzând Cipru și Grecia, o creștere economică de 2,3% în 2015 și 2,8% în 2016. Incluzând Cipru și Grecia, creșterea din regiune este anticipată la 1,3%, respectiv 2,4%.
Grecia, cel mai nou beneficiar al investițiilor BERD, este grav afectată de temerile că țara ar putea intra în incapacitate de plată și chiar să iasă din zona euro. Pentru 2015 BERD estimează că economia elenă va stagna, iar în 2016 va avansa cu 2%.
Scenariul de bază al BERD este că Grecia va reuși să evite măsurile politice drastice și, cu ajutorul unor reforme suficiente, să revină la creștere și să își asigure continuarea sprijinului financiar din partea comunității internaționale.
Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezentă, instituția financiară anticipează stagnare în acest an, urmată de o creștere economică de numai 1,4% în 2016.
Estimarea maschează însă diferențe regionale mari, notează BERD.
În Europa Centrală și Regiunea Baltică (CEB), estimările referitoare la Polonia, Slovenia, Slovacia și Ungaria au fost îmbunătățite, reflectând efectul măsurilor de stimulare din zona euro, care s-a adăugat prețurilor scăzute ale petrolului.
Regiunea CEB va înregistra o creștere de 2,9% în 2015, comparativ cu estimăarea din ianuarie, de 2,6%. Pentru 2016 este anticipat un avans de 3%.
Perspectivele de dezvoltare pot fi afectate însă de instabilitatea provocată de situația din Grecia.
Prin contrast cu programul de suplimentare a lichidităților din zona euro, înăsprirea condițiilor monetare în SUA, așteptată în prezent la începutul anului viitor, va spori presiunile asupra piețelor emergente dependente de intrările de capital și de necesarul mare de refinanțare a datoriilor denominate în dolari.
În același timp, recesiunea profundă din Rusia are un impact peste așteptări în țările cu care are legături economice puternice. Din acest motiv, BERD a înrăutățit estimările pentru Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.
Potrivit BERD, economia Rusiei se va contracta cu 4,5% în acest an și cu aproape 2% în 2016, urmând ca țara să fie afectată o lungă perioadă de timp de creștere lentă sau stagnare. Prețurile scăzute ale petrolului și sancțiunile și-au pus amprenta pe o economie deja slabă, cu probleme structurale profunde.
În Ucraina, întreruperea activităților economice în estul țării, impactul negativ al deprecierii grivnei, politicile economice de austeritate și majorarea ctarifelor la energie, precum și contractarea creditelor vor menține presiunile asupra economiei în acest an.
Banca anticipează că economia ucraineană se va contracta în acest an cu 7,5%, peste estimarea din ianuarie a unui declin de 5%. Dacă situația de securitate nu se va înrăutăți, este posibil ca economia să crească cu 3% în 2016.
În Turcia, care a devenit anul trecut cel mai mare beneficiar al investițiilor BERD, banca prognozează o creștere economică de 3% în 2015 și 2016, cu mult sub potențialul pe termen lung al țării. Potrivit BERD, Turcia este un exmplu de țară prinsă între politicile monetare divergente ale zonei euro și Statelor Unite.