Cum ar putea UE să reducă dependența energetică de Rusia
Gazoductul se va întinde pe aproximativ 2.000 de kilometri pe fundul Mării Mediterane, ar urma să lege câmpurile gazeifere din Israel și Cipru cu Grecia și posibil Italia, costurile totale urmând să se ridice la 6 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.
În urma unei reuniuni din Tel Aviv dintre miniștrii energiei din Israel, Cipru, Grecia și Italia, comisarul european pe probleme de climat și energie Miguel Arias Cannete s-a declarat încrezător că proiectul va „întruni toate condițiile relevante” pentru a face un angajament financiar posibil, scrie Financial Times.
Canete a remarcat de asemenea că Ciprul și Israelul reprezintă furnizori „de încredere” și că rezervele lor de gaze vor ajuta considerabil UE în ceea ce privește strategia de „diversificare a surselor, rutelor și furnizorilor”. Canete a admis că noul gazoduct va ajuta la reducerea dependenței de Rusia.
Yuval Steinitz, ministrul israelian al energiei, a declarat că un studiu inițial arată că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnologic și financiar și că acesta va fi finalizat până în 2025.
Israel și Cipru aveau 400-500 miliarde de metri cubi de gaze naturale disponibile pentru export, potrivit lui Steinitz. Volumul descoperit până în acest moment reprezintă doar „vârful aisbergului”, iar Israelul ar putea veni cu peste 3.000 miliarde de metri cubi de gaze la export în câțiva ani, a adăugat oficialul israelian.