Premierul Florin Cîțu a postat vineri dimineață, pe pagina sa de Facebook, un grafic referitor la execuția bugetară pentru primele șase luni ale acestui an.
Graficul prezintă situația fiecărui minister în parte în ceea ce privește cheltuielile.
Astfel, Ministerul Justiției și Ministerul Muncii sunt în fruntea clasamentului, acestea cheltuind fiecare 96% din bugetul alocat.
Urmează Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor, ambele cu 95% și Ministerul Afacerilor Interne, cu 94%.
Ministerele care au cheltuit cel mai puțin sunt cel al Cercetării (64%), cel al Economiei (46%) și Ministerul Energiei (28%).
În medie, la nivelul întregului buget de stat s-au cheltuit 84% din sumele alocate.
Bugetul prezentat cuprinde contribuţiile României la UE sau dobânzile pe care le plăteşte Guvernul, precum şi fondul de rezervă al prim-ministrului.
Florin Cîțu a scris miercuri pe pagina sa de Facebook că nu va accepta solicitările de alocare suplimentară în cadrul viitoarei rectificări bugetare.
El spune că solicitările de alocări suplimentare, în valoare de 40 de miliarde de lei, nu își au sensul, din moment ce în primul semestru al anului, jumătate din această sumă a rămas necheltuită.
„Cer responsabiltate și performanță de la toți miniștrii.
Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți.
Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.
Florin Cîțu a anunțat, luni, că a elaborat o primă variantă a proiectului de rectificare bugetară, urmând să trimită documentul liderilor Coaliției de guvernare. Premierul a precizat că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar peste ținta asumată în Legea bugetului de stat pe 2021, adăugând că unele ministere vor beneficia de alocări suplimentare.