Cum au ajuns băncile din România în topul celor mai profitabile din Europa
Sistemul bancar românesc avea un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 13,5% la sfârșitul primului trimestru, duÂblu comÂparativ cu media europeană, iar rentaÂbiliÂtatea activelor (ROA), a fost de aproape 1,59%, de peste patru ori mai mare decât meÂdia UE, potrivit datelor cenÂtralizate de Autoritatea Bancară EuroÂpeană (EBA).
Băncile din zona euro controlează circa 80% din sistemul bancar autohton, dar subsidiarele din România sunt mai profitabile decât unele bănci mari din Europa. De exemplu, băncile din Austria, Franța și Italia au rate de profitabilitate de 2-4 ori mai mici decât în România și sub nivelul de alertă staÂbilit la 6% de Autoritatea Bancară EuroÂpeaÂnă. Media ROE la nivelul UE era la sfârșitul primului trimestru de doar 5,8%.
Băncile din Polonia au o rentabilitate a capitalurilor de 9,8%, în timp ce în Ungaria și Cehia profitabilitatea este de 11,3% și respectiv 12%. În Grecia, băncile au unul dintre cele mai scăzute niveluri ale ROE din Europa, de doar 1,3%. Iar în Portugalia, ROE este în teritoriul negativ, la -2,5%.
După criză, băncile europene nu au reușit să își facă curățenie în bilanțuri, preferând să rostogolească pierderile și să ascundă creÂditeÂle neperformante. Iar acum sistemul bancar european este într-o situație tensioÂnată, bănci mari din Germania sau Italia trebuind să aducă și capital suplimentar.
Sectorul bancar româÂnesc a experimentat patru ani de profit și patru ani de pierderi, din 2008 încoace. Iar anul 2015 a marcat revenirea pe plus, aducând un câștig record pentru bănci de circa 4,5 mld. lei, comparabil cu cel din anul de boom 2008, când economia și creditarea duduiau. În primul triÂmestru din acest an, sectorul bancar românesc a obținut un profit net de 1,17 mld. lei, comparabil cu cel înregistrat în prima jumătate a anului 2015.
Citește în Ziarul Financiar care sunt cele mai profitabile bănci din România