Cum au ajuns hărțile de hazard și de risc la inundații să se „înece” la doar două săptămâni de la publicare

Publicat: 23 04. 2014, 18:16
Actualizat: 29 07. 2014, 19:53

Persoanele care au încercat miercuri, între orele 12:00 și 13:45, să vizualizeze deja celebrele hărți de hazard și risc de inundații de pe site-ul rowater.ro erau întâmpinate de o eroare: „Harta de bază layer failed to load: Fault code: 400. Fault details: Service ‘Inundații/Basemap” of tipe ‘ MapServer” does not exist or is inaccesible”. Concret, hărțile interactive nu mai erau pe site.

Contactați de gândul, reprezentanții „Apelor Române”, care au aflat de la noi că nu mai au hărți, au declarat că de vină este serverul care, din cauza prea multor accesări – „i-am depășit și pe englezi”- , nu a mai făcut față.

„Nici un server nu poate face față la atâtea accesări. Au fost 8.000 de vizitatori în timp real. Peste două milioane de accesări în câteva ore. I-am depășit și pe englezi, care și-au publicat și ei hărțile pe site. Serverul este suprasolicitat, având în vedere actuala situație cu inundațiile. Dar acest lucru nu înseamnă că noi nu avem acces la hărți (hărțile de hazard și de risc la inundații n.n.), pentru că le avem și pe print. Avertizările vor ajunge la toată lumea. În plus, autoritățile locale au și planurile de apărare în caz de inundații”, a declarat pentru gândul Ana Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Apelor Române.

Agiu a mai explicat că de la un anumit număr de accesări online, „există o măsură de autoprotecție a serverului, care dă alerte privind un posibil atac informatic. Se vor face verificări. Se va găsi o variantă alternativă”, a mai explicat reprezentantul ANAR.

 

 

 

 

Ponta, în inspecție cu barca într-o localitate inundată, a tratat-o cu „fă” pe ministrul Apelor, Doina Pană

Fără hărți, dar cu vicepremierul Dragnea alături, pe post de ghid, premierul Victor Ponta a vizitat ieri, cu barca trasă de pompieri, una dintre localitățile din Teleorman inundate de Paști. Dincolo de promisiunile Guvernului privind alocarea a 15 milioane de lei pentru construirea unui dig care să protejeze zone din județ împotriva altor inundații, inspecția premierului a ajuns să fie mediatizată după ce i s-a adresat ministrului apelor, Doina Pană, cu apelativul „fă”.

 „Ce faci, fă, Doina, aici? Aveai chef de niște inundații?”, a întrebat-o Victor Ponta pe membra cabinetului său, Doina Pană, șefa de la Ape, care îi însoțea pe premier și pe vicepremier în plimbarea cu barca pneumatică prin Teiu, una dintre localitățile inundate din județul Teleorman. Pană, stânjenită, i-a răspuns cu jumătate de gură: „Păi nu aveam chef, dar…”

În intervenția sa de la începutul ședinței de guvern de miercuri, însă, premierul a negat că i s-ar fi adresat membrei cabinetului cu apelativul „fă”. Motivul: s-a uitat pe înregistrarea televiziunilor cu el. „Nici nu băusem whisky, nici nu venisem de pe vapor. M-am uitat pe înregistrare și niciodată n-am zis așa”. Citiți mai multe și vedeți VIDEO AICI.

Gândul vă pune la dispoziție imagini cu hărțile dispărute, miercuri, de pe site-ul Apelor

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) și Institutul Național de Gospodărire a Apelor au anunțat în urmă cu aproape două săptămâni, într-o conferințe de presă, că au finalizat hărțile de hazard și de risc la inundații de la nivel național și că „aceste documente sunt accesibile publicului larg și sunt publicate pe portalul ANAR (www.rowater.ro- la rubrica „Hărți de hazard și de risc”)”.

Dat fiind că, în acest moment, hărțile interactive nu pot fi accesate de românii care vor să afle care sunt zonele expuse unui risc mare de inundații, gândul vă pune la dispoziție câteva imagini salvate de noi din hărțile de hazard și de risc la inundații:

Realizarea a 10 hărți de hazard a costat 40 de milioane de euro, fonduri europene, la care s-au adăugat alte 7 milioane euro pentru realizarea hărții de hazard și de risc la inundații pentru al 11-lea bazin hidrografic, Prut-Bârlad.

ANAR a anunțat în urmă cu două săptămâni că fiecare român va putea să vadă, printr-o căutare pe net, cât de mare este riscul ca localitatea în care trăiește să fie inundată, în anumite scenarii. 

Zonele cu cel mai mare risc de inundații sunt, potrivit reprezentanților Apelor Române, Bazinul inferior al Siretului, zona Banatului, zona dinspre Prut, iar la nivelul Capitalei, zonele inundabile sunt în vestul Bucureștiului și zona lacurilor, în special lacul Colentina.

La rândul lor, autoritățile locale vor putea ține cont de aceste hărți atunci când trebuie să elibereze, de exemplu, o autorizație de construcție într-o anumită zonă.

„Nu vom mai putea construi în acele zone cu riscuri de inundații. Trebuie să avem în vedere protecția acelor zone. Toți cei care fac asigurări au posibilitatea să analizeze cât mai corect valoarea obiectivelor asigurate și a populației. Sunt instrumente de lucru pe care România nu le avea până acum. Planurile de apărare vor fi reactualizate și Masterplanul la nivelul autorităților se va îmbunătăți. Avem instrumentele de lucru care ne vor permite să creăm niște prognoze și avertizări mult mai exacte, astfel încât orice inspectorat județean să intervină prompt în amplasamentul respectiv luând măsurile necesare’, a declarat în urmă cu două săptămâni Vasile Pintilie, director general al ANAR.

Un număr de 22 de localități din Teleorman, inundate. Un nou cod portocaliu de inundații, valabil de joi

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a anunțat cod portocaliu de inundații pentru râuri din Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița și Giurgiu. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis o nouă avertizare hidrologică, pentru intervalul miercuri ora 16.00 – vineri, ora 18.00.

Potrivit acesteia, începând de joi, ora 9.00, se instituie cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior și afluentul său Coșuștea (județele Mehedinți și Gorj), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (județul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăștii de Sus, Pârâul Câinelui și alți afluenți mici ai râului Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman) și Neajlov amonte Vadu Lat (județele Dâmbovița și Giurgiu).

Totodată, de miercuri la ora 16.00 până joi la ora 2.00, va fi cod galben pe râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (județul Giurgiu), pe râul Călmățui (județul Teleorman), Pârâul Câinelui sectorul S.H. Vârtoapele – confluența cu râul Vedea (județul Teleorman), Sabar aval Poenari (județ Giurgiu) și pe râul Ialomița sector aval S.H. Coșereni (județul Ialomița).

Începând de joi, ora 2.00, codul galben se instituie pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna (județul Caraș-Severin), Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (judetul Dolj), pe Jiu și pe afluenții săi (județele Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj), Olteț și pe unii afluenți ai Oltului inferior din județele Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj, pe Călmățui (județul Teleorman), pe Vedea și pe afluenții săi din județele Olt, Teleorman și Argeș, pe râurile din bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele Argeș și Dâmbovița), pe Neajlov, Sabar (județele Argeș, Dâmbovița și Giurgiu), pe Ialomița, Prahova și unii afluenți (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița).

Numărul localităților din județul Teleorman afectate de inundații în urma revărsării mai multor râuri și pâraie a ajuns la 22, apa intrând în peste 160 de case, potrivit Mediafax.

Apele revărsate ale mai multor râuri și pâraie continuă să provoace pagube în județul Teleorman, 22 de localități, între care municipiile Alexandria și Roșiorii de Vede, fiind afectate de inundații, conform datelor furnizate, miercuri, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Teleorman.
Potrivit ultimului bilanț al inundațiilor, la Alexandria viiturile au afectat un pod peste DN 6 (E70), ai cărui piloni de susținere s-au erodat, și un poligon care aparține Clubului Sportiv Teleorman. În Roșiorii de Vede opt curți au fost inundate după revărsarea râului Bratcov.
De asemenea, 27 de sate din 20 de comune au fost inundate după ce râurile Teleorman, Vedea, Burdea, Tecuci, Câinelui și mai multe pâraie au ieșit din matcă. Astfel, sunt afectate 167 de case, 403 curți, 639 de anexe gospodărești.