Cum au crescut cu 15 miliarde veniturile din proiectul de buget, pe drumul de la Finanțe la Parlament. Explicațiile ministrului Mișa
„Relaxarea fiscală a condus la creșterea ponderii veniturilor totale în PIB de la 29,4% în 2016 la 30,5% în 2017, aceasta urmând să ajungă la 31,7% în 2018. Veniturile bugetare vor mai crește și pentru că avem programată vânzarea de apă grea, dar și licitațiile pentru licențele de tehnologie 5G. Iar la estimarea de creștere a TVA am luat în calcul îmbunătățirea colectării, dar și faptul că de la jumătatea anului vom avea case de marcat electronice. În plus, încasările administrate de ANAF sunt pe un trend de creștere”, a spus Ionuț Mișa, în cadrul audierilor la comisiile reunite de Buget-Finanțe din Parlament, pe tema proiectului de buget pe anul 2018.
Întrebat de ce proiectul de buget ajuns la Parlament prevede venituri semnificativ mai mari decât proiectul în prima variantă, publicată de Ministerul Finanțelor (141,4 miliarde de lei, față de 126 de miliarde de lei), ministrul Finanțelor a explicat că între timp – de la publicare la transferul către Parlament – „a apărut un normativ potrivit căruia cheltuielile cu învățământul preuniversitar vor trece din sursa TVA defalcată în sarcina unităților administrativ-teritoriale”.
De asemenea, creșterea de venituri în forma de la Parlament față de cea de la Finanțe a mai fost explicată și prin faptul că au fost identificate 200.000 de locuri de muncă noi, de pe urma cărora se vor colecta taxele și contribuțiile aferente respectivelor salarii. În plus, „reducerea fiscalității a adus sarcina fiscală la cel mai jos nivel din Uniunea Europeană, lucru care stimulează creșterea economică”, a mai spus ministrul Finanțelor.