Cum au interpretat turiștii români rezultatele alegerilor din Grecia. Care sunt destinațiile verii
Dacă înainte de alegerile parlamentare din Grecia existau turiști care evitau această destinație din cauza incertitudinilor apărute atât de la nivel politic, cât și de la nivel economic, după aflarea rezultatelor scrutinului de pe data de 17 iunie vânzările pachetelor turistice către diferitele stațiuni ale statului elen au crescut.
Înainte de victoria partidului Noua Democrație, care susține rămânerea Greciei în zona euro, rezervările scăzuseră, în medie, cu circa 25 – 30%.
„A fost o problemă de aproximativ două săptămâni în care turiștii români au fost mai reținuți în a-și rezerva pachete pentru vacanțe în Grecia. După alegeri, situația în Grecia și-a revenit, toate lucrurile au revenit la normal”, a declarat pentru gândul Christina Efthimiou, director al Organizației Elene de Tursim (OET).
„A doua zi după alegeri am avut estimări conform cărora vânzările pachetelor turistice au crescut și vor crește în continuare”, a mai precizat Efthimiou.
FOTO: Publimedia/Shutterstock
Grecii sunt, de asemenea, încrezători că anul acesta vor atrage cel puțin același număr de turiști români în stațiunile lor ca și în 2011.
„Dacă anul trecut am avut 300.000 de turiști, anul acesta ne așteptăm la același număr, iar tour-operatorii ne-au informat că cel puțin până la Paște vânzările au mers foarte bine spre această destinație”, a mai precizat reprezentanta OET, care a subliniat faptul că această creștere nu s-a înregistrat doar în rândul românilor, ci și pe plan internațional.
Ce cred grecii despre turiștii români
Grecia se numără printre cele mai căutate destinații de vacanță ale românilor, alături de state precum Bulgaria și Turcia. Elenii sunt de părere că turiștii din România „sunt de bună calitate” și cheltuiesc destul de mulți bani atunci când călătoresc, ei fiind interesați, printre altele, de segmentul de lux oferit de către hotelieri.
Foto: Hepta
În general, atunci când pleacă în vacanță în Grecia, românii cheltuiesc cel puțin dublul sumei de bani care a fost achitată pe pachetul ales.
„Se știe că românii cheltuiesc de la 50 de euro pe zi la 150 de euro și pentru toate aceste motive găsim atât de interesantă piața turistică din România”, ne-a explicat Efthimiou. „Și grecii sunt oameni cheltuitori. Și ei cheltuiesc foarte mult în vacanțele lor. Avem cam aceeași cultură a călătoriilor”, a adăugat ea.
Ce tip de vacanțe le recomandă grecii românilor
Reprezentanții OET le recomandă românilor vacanțele de tip city break în diferite orașe grecești.
„Credem că ar fi foarte interesant să încerce tipul de călătorie city break în Atena și în Salonic. În această călătorie nu este vorba doar despre turul orașelor. Când mergi în Atena sau în Salonic poți să faci cumpărături, poți să faci excursii de o zi în locații apropiate de aceste orașe, poți să faci croaziere pe distanțe scurte. Sunt foarte multe posibilități. Cea mai apropiată plajă de centrul Atenei se află la o distanță de 20 de minute”, a mai precizat Efthimiou.
O asemenea călătorie poate fi realizată în orice perioadă a anului datorită climatului blând al destinațiilor elene, susțin reprezentanții OET.
FOTO: Publimedia/Shutterstock
Grecii învață la școală despre orașul Iași
Pe lângă orașele din zona Dobrogei, grecii cunosc foarte bine Bucureștiul, Brașovul și Cluj-Napoca, dar și castelele din Bran și Râșnov.
„Constanța este atât de cunoscută pentru greci deoarece o primă colonie de greci care a existat în anul 600 înainte de Hristos a venit aici”, ne-a explicat Efthimiou. „De atunci, există legături foarte puternice culturale, comerciale și religioase între cele două popoare”, a adăugat ea.
Eftimiou ne-a mai explicat, de asemenea, că elevii greci învață chiar la ora de istorie despre orașul Iași și, mai exact, despre revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. „Mai cunoaștem România datorită revoluției din 1821 care a început în aici, în Iași. Grecii învață de mici copii, la școală, la istorie, și așa toți cunoaștem acest oraș”, a mai precizat reprezentanta OET.