Cum comentează Mugur Isărescu frauda de 22 de milioane de euro din sistemul bancar: „Nu e vorba de o caracatiță a bancherilor”
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a contrazis vineri estimarea DIICOT privind impactul pe care l-ar fi avut frauda de 22 de milioane de euro asupra sistemului bancar. Guvernatorul a argumentat că cele mai mari trei bănci din România dețin 2.000 de unități, ceea ce înseamnă că cele 16 filiale care au intrat în atenția procurorilor nu au cum să reprezinte 80% din numărul total al sucursalelor.
„Trebuie evitată agitația oarecum exagerată. Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei bănci au peste 2.000 de unități bancare. Se vorbește de 16 unități bancare, nu au cum să reprezinte atât”, a declarat Isărescu în cadrul unui briefing de presă la care a prezentat motivele din spatele deciziilor de politică monetară adoptate de banca centrală.
„Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârșit sau executate parțial, cercul relațional menționat, prejudiciul creat, cât și faptul că prin activitatea infracțională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc și o parte importantă a instituțiilor statului, grupul Mihai Stan – Daniel Ruse își câștigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală”, notează procurorii DIICOT în documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane în acest caz, scrie Mediafax.
Guvernatorul BNR a mai atras atenția că funcția de supraveghere a instituției pe care o conduce nu se referă la depistarea unor eventuale fraude, ci la asigurarea stabilității sistemului bancar.
„Supravegherea bancară nu dă credite și nu supraveghează creditele bucată cu bucată, și nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobancă, cum era înainte de ’90, dacă ne dorim așa ceva”, a motivat Isărescu.
În ședința de vineri a consiliului de administrației al BNR s-a decis:
♦ Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an;
♦ Gestionarea fermă a lichidității din sistemul bancar;
♦ Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Isărescu, despre cazul fraudei de 22 de milioane de euro: Verificarea dosarelor este responsabilitatea băncilor
Iată cele mai importate declarații ale guvernatorului:
♦ Este responsabilitatea totală a băncilor comerciale. Ar fi și total anormal ca cineva să dea credit și responsabilitatea să fie în altă parte, la altcineva. Supravegherea bancară se ocupă de altceva, se ocupă de faptul că dacă băncile greșesc în acordarea creditor să plătească acționarii, nu populația. Creditele să fie provizionate pentru ca sistemul să nu intre în criză.
♦ Să supraveghem că băncile au unități și sisteme antifraudă care să funcționeze. Am înțeles că ele există și funcționează. Să nu confundăm supravegherea cu faptul că ne punem în spatele fiecărui ofiței de credit un supraveghetor. Supravegherea bancară nu dă credite și nu supraveghează creditele bucată cu bucată, și nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobancă, cum era înainte de ’90, dacă ne dorim așa ceva.
♦ Bineînțeles că (astfel de fraude n.r.) sunt periculoase (pentru sistemul bancar n.r.)
♦ Din câte am înțeles este vorba despre un grup infracțional din afara băncilor.
♦ Trebuie evitată agitația oarecum exagerată. Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei bănci au peste 2.000 de unități bancare. Se vorbește de 16 unități bancare, nu au cum să reprezinte atât.
♦ Nu e vorba de o caracatiță a bancherilor, mai degrabă este un grup infracțional din afara băncilor
♦ Nu protejăm pe nimeni, legea trebuie aplicată. Salutăm de fiecare dată acțiunile justiției. Trebuie evitate exagerirările, mediatizările exagerate.