Milionarul român de origine israeliană Eli Davidai, cel care a adus în România branduri precum Pepsi și Burger King, i-a provocat pe „bogații din România” să-și doneze din averi pentru a susține sectoarele slab finanțate, precum sănătatea.
Omul de afaceri cunoscut pentru discreția sa a prezentat joi, la mai bine de doi ani de la ultima sa apariție publică, un program de burse dedicat medicilor rezidenți care doresc să se specializeze în Israel, la Spitalul Sheba, cel mai mare spital din Orientul Mijlociu. Valoarea programului se ridică la cel puțin două milioane de euro, a lăsat de înțeles Davidai, ferindu-se să facă o declarație punctuală privind cuantumul donației.
Davidai susține însă că și-ar dori ca și alți milionari români să doneze bani pentru a ajuta acolo unde statul nu poate.
„Nu am abordat alți milionari pentru că mi-a fost teamă că voi primi un răspuns negativ. Am decis să ies eu public, să risc. Sper să nu primesc în seara asta un telefon de la Ion Țiriac și să-mi spună
Davidai are o avere de circa 100 de milioane de euro, însă majoritatea firmelor pe care le controlează rămân necunoscute
Davidai susține că va supraviețui chiar dacă va fi „renegat” de comunitatea milionarilor. Omul de afaceri, a cărui avere a fost estimată în 2010 la circa 100 de milioane de euro, potrivit topului editat în 2010 de revista Forbes, a avut doar cinci intervenții publice în cei 22 de ani de când s-a stabilit în România, iar mare parte dintre afacerile pe care le controlează nu sunt cunoscute.
Dintre cele circa zece companii pe care le deține în România se cunosc doar două, mai exact WizRom și WizSalary, specializate în servicii software.
Davidai este președintele grupului Quadrant Metal, cu venituri anuale de circa 500 de milioane de euro. Din acest grup face parte și compania locală Forsev, cel mai mare exportator de piese metalice forjate din România, a dezvăluit milionarul într-o conferință de presă ce a avut loc joi.
Cu toate că „ultimii patru ani nu au fost cei mai buni pentru afaceri, în special în România”, Davidai susține că Forsev a reușit să înregistreze profit după ce a început să se concentreze pe exporturi, în contextul în care deprecierea monedei naționale a dus la creșterea vânzărilor.
„Până în 2008 Forsev lucra 50% pentru piața locală și 50% pentru export. Am operat o reducere majoră la Forsev în 2008, și una dintre deciziile strategice de la acel moment a fost să ne concentrăm pe exporturi, știind că vor urma ani foarte dificili. Și făcând aceste lucru ne-am consolidat până la un nivel la care avem doar 8 clienți. Dar cine sunt ei: John Deere, Caterpillar, Siemens – doar clienți mari. Astfel am ajuns la 90% exporturi”, a explicat omul de afaceri.
Cât de greu i-a fost unui milionar să obțină cetățenia română
Eli Davidai susține că a obținut cetățenia română în urmă cu doi ani, după ce i-a fost refuzată inițial pe motiv că nu ar fi „o persoană sociabilă”.
„Am avut 200 de persoane care au semnat procese verbale spunând că sunt sociabil. S-a ajuns chiar la Curtea Constituțională care a trebuit să se pronunțe dacă a fi sociabil este un motiv”, a declarat milionarul pentru gândul.
Davidai și-a depus jurământul „întocmit special” pentru el în 2010 și s-a declarat la acea vreme mândru de a fi român.
Davidai a vândut Burger King în 2008, înainte de intrarea în faliment a companiei
Davidai subliniat că cele două companii care i-au adus notorietate, respectiv Pepsi și Burger King, i-au adus „un profit uriaș” în momentul în care le-a vândut.
Compania Quadrant Amroq Beverages, îmbuteliatorul local al Pepsi, a fost înființată de Davidai în 1991 cumpărată ulterior de Pepsi Americas pentru suma de 150 de milioane de euro. În ceea ce privește Burger King, companie ce și-a anunțat la jumătatea acestui an retragerea de pe piața din România, Davidai susține că a vândut-o în primăvara lui 2008, dar și că a fost deranjat de informațiile apărute în presă, conform cărora o companie deținută de el ar fi intrat în faliment.
„În acea zi am primit un telefon de la președinții Alpha Bank, Unicredit, ING.
Davidat controlează în jur de 30 de companii din toată lumea, printre care România, SUA, Israel, India, China, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Slovacia, Marea Britanie.
Cine va prelua afacerile milionarului
Eli Davidai și-ar dori ca unul dintre cei trei copii ai săi să preia afacerile familiei, însă doar dacă își dorește cu adevărat acest lucru.
„Am trei copii. M-am bazat pe cel din mijloc, dar din păcate el a ales o carieră medicală. (…)Fiinca mea este avocat. Ea ar putea prelua, însă afacerile nu sunt patriahale, nu devii rege după ce moarte regele. Al treilea e încă tânăr, are 19 ani, dar am speranța că într-o zi va hotărî să se alăture, dar dacă alege alte cale voi fi alături de el”, a declarat Davidai pentru gândul.
Toți cei trei au mers la școală în România, vorbesc românește și sunt cetățeni români, soția omului de afaceri fiind la rândul său de origine română.