Prima pagină » Economic » Cum explică BNR scăderea creditării populației: „Miresele frumoase s-au cam măritat”

Cum explică BNR scăderea creditării populației: „Miresele frumoase s-au cam măritat”

Cum explică BNR scăderea creditării populației:
Bancherii sunt reticenți să mai acorde credite persoanelor fizice pentru că per total bonitatea acestora este scăzută, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR).

Bancherii sunt reticenți să mai acorde credite persoanelor fizice pentru că per total bonitatea acestora este scăzută, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR).

„BNR nu își ridică mâinile de pe creditarea persoanelor fizice. Populația are dreptul la credite. Din păcate, este doar un drept moral. Cum s-ar spune, miresele frumoase s-au cam măritat. Băncile se uită în dreapta și în stânga căutând persoane ce pot deveni eligibile pentru obținerea unui credit. Foarte puține persoane mai îndeplinesc condițiile pentru a obține credite”, a declarat consilierul guvernatorului Mugur Isărescu în cadrul unui seminar pe tema garantării și contragarantării creditelor după Basel III.

În luna mai, soldul creditelor în lei acordate populației a fost de 34 de miliarde de lei, în scădere cu 0,9% față de luna mai a anului trecut. În ceea ce privește creditarea persoanelor juridice, respectiv a firmelor, soldul creditului neguvernamental în lei a rămas nechimbat față de luna aprilie, respectiv 49,9 miliarde de lei, în creștere cu 7,6% față de mai 2012.

Totodată, soldul creditului neguvernamental acordat de bănci, respectiv soldul creditelor acordate populației și firmelor, a scăzut în luna aprilie cu 1,8% față de luna anterioară, ajungând la 219,9 miliarde de lei.

Vasilescu a mai explicat că populația nu are acces la credite decât indirect. În cazul în care o companie obține un credit, creează locuri de muncă, iar în acest fel angajații ajung să beneficieze de credite prin salarii și prin condiții mai bune de muncă.

Din punctul său de vedere, băncile au un rol foarte important în ceea ce privește schimbarea mentalității pentru relansarea creditării.

Adrian Vasilescu a reluat, de asemenea, o idee mai veche a guvernatorului BNR care spunea că băncile trebuie să înceapă în următoarea perioadă restructurarea personalului. Acesta a subliniat însă că prin restructurare nu trebuie să se înțeleagă faptul că unii angajați trebuie concediați.

„S-a terminat perioada de boom în care băncile aveau nevoie de vânzători de credite”, a mai spus el explicând că băncile ar trebui să fie parteneri cu companiile pe care le creditează.

Citește și