Leul s-a depreciat față de euro, de la introducerea monedei unice europene în 1999, mult mai mult decât celelalte monede naționale din regiune, cum ar fi forintul sau zlotul, ca un cost al reformelor făcute mai ales în acea perioadă.
„Punctul de plecare a fost defavorabil pentru leu. Într-adevăr, dacă luăm evoluția monedei naționale în comparație cu cea a zlotului, coroanei cehești și a forintului, da, leul s-a depreciat mai mult. România, în procesul de reformare, a fost în urma celorlalte țări. Această comparație nominală nu spune foarte mult. În România chiar s-au făcut reforme și toate aceste reforme au avut costuri. Gândiți-vă spre exemplu la reconstrucția rezervelor internaționale din ’99”, a declarat guvernatorul cu ocazia raportului trimestrial asupra inflației.
Ziarul Financiar a scris recent că, în 13 ani de la lansarea monedei euro, la 1 ianuarie 1999, leul a pierdut 237% din valoare. Spre comparație, coroana cehească s-a apreciat cu 29%, zlotul polonez a pierdut doar 2,6% iar forintul ungar s-a depreciat cu 14%.
Ulterior, într-o opinie publicată tot în Ziarul Financiar de către Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preciza că aceste calcule trebuie făcute luând în considerare cursurile medii anuale, reieșind astfel o depreciere de 160% a leului, nu de 237%.
„În plus, nu poate fi comparată România, țară care abia în 2000 ieșea dintr-o lungă recesiune și începea reformele, cu consecința intrării în UE abia în 2007, cu Cehia, Polonia și Ungaria care începuseră reformele cu 10 ani în urmă, în 1990, și au intrat în UE în 2004”, a explicat Vasilescu. Mai mult decât atât, el a propus să fie luată în considerare evoluția acestor monede în ultimele 12 luni. Astfel, „leul s-a depreciat cu 7 la sută, forintul cu 8 la sută, zlotul cu 6 la sută, iar coroana cehă cu 3 la sută”. „Decalajele aproape au dispărut”, a concluzionat consilierul guvernatorului BNR.